Edwin Gitsels maakt biografie over Harry de Winter
vrijdag 10 maart 2023

Edwin Gitsels maakt biografie over Harry de Winter

In 2017 besteedde BM uitgebreid aandacht aan het veertigjarig jubileum van Harry de Winter als televisieproducent. Als eindredacteur van Wintertijd was ik betrokken bij de voorbereidingen en al grasduinend in de archieven drong het nog eens extra tot me door hoe bijzonder en uniek Harry’s levensloop en carrière zijn. ‘Wordt het niet tijd voor een biografie?’ vroeg ik hem. Maar het was te vroeg, vond hij.

In 2020, kort nadat we een comeback hadden gemaakt met Wintertijd, belde hij me: “Ik ben ongeneeslijk ziek, dus als je die biografie nog wilt schrijven…” Vervolgens heb ik hem vijftien keer uitgebreid geïnterviewd en gaf hij me onbeperkt toegang tot zijn enorme archief. Ook sprak ik tientallen familieleden, vrienden en (oud-)collega’s.

Ik nam contact op met Rob Klap en Jeroen te Nuijl van FC Klap/BM: willen jullie het boek uitgeven? Dat wilden ze. In mei 2024, spraken we af, als Harry 75 wordt. Want hij ging maar door, we maakten voor MAX nog een serie Wintertijd – met hemzelf als geïnterviewde (door Jeroen Pauw) in de 188e en laatste aflevering – en hij exposeerde zijn diorama’s in Rotterdam en Amsterdam. Had hij toch nog zijn jeugddroom verwezenlijkt: kunstenaar worden.

Maar ineens was hij er niet meer. Zijn overlijden op 7 maart 2023 kwam toch nog als een onverwachte schok. Han Peekels TV Monument werd naar voren gehaald, de documentaire Broertje over Harry en zijn broer Micha werd vervroegd uitgezonden en ook de biografie komt nog dit jaar uit.

Harry de Winter schreef tv-geschiedenis maar bovenal beïnvloedde hij de geschiedenissen van iedereen die zijn pad kruiste. Door te verbinden en te stimuleren. Ik hoop en verwacht dat het verhaal van zijn leven straks blijvende inspiratie biedt, ook nu hij er niet meer is…

Edwin Gitsels

Bericht delen