dinsdag 16 januari 2018

Driekwart Nederlanders heeft digitale televisie

Het Nederlandse televisielandschap digitaliseert steeds verder. 76 procent van de Nederlandse huishoudens is nu voorzien van digitale televisie, 37 procent bezit een harddiskrecorder op één of meer televisietoestellen in huis.

Dit blijkt uit de Media Standaard Survey 2012 (MSS) die door TNS-NIPO wordt uitgevoerd. Dat gebeurt in opdracht van de organisaties die verantwoordelijk zijn voor de belangrijkste mediabereiksonderzoeken: SKO, NLO, JIC STIR en NOM. In 2012 zijn 6.190 huishoudens en 5.268 personen van 13 jaar of ouder in Nederland ondervraagd.

De meeste huishoudens in Nederland hebben de mogelijkheid digitaal televisie te kijken. Het totale percentage digitale ontvangst is gestegen naar ruim driekwart van de huishoudens. Deze stijging wordt significant veroorzaakt door groei in digitale TV via de kabel en via IPTV.

Ruim een derde van de huishoudens (37 procent) heeft een harddisk recorder. Bij de randapparatuur die op het tv-toestel is aangesloten, stijgt het aantal harddisk recorders in Nederlandse huishoudens significant. Deze toename in harddiskrecorders wordt vooral veroorzaakt door een sterke toename van digitale decoders met harddisk, die in 2012 in bijna 1 op de 5 huishoudens te vinden zijn (18 procent).

Het percentage huishoudens met een televisie met directe internettoegang stijgt van 7 procent naar 11 procent. Dit is een significante stijging. Bas de Vos (directeur SKO) zegt hierover: “De digitalisering van televisie loopt inmiddels gelijk met de wijze van kijken. Nog slechts een kwart van de kijktijd gebeurt naar analoog beeld. Driekwart van de kijktijd is naar een digitaal signaal op de televisie. Het uitgesteld kijken naar televisie groeit in 2012 met ongeveer 10 procent gelijk mee met de groeiende penetratie van harddiskrecorders.”

Het volledige rapport, genaamd ‘TV in Nederland 2012’, is terug te vinden op de website van SKO www.kijkonderzoek.nl onder Publicaties > Rapporten.

Bron: SKO

Bericht delen