Drie miljoen euro NPO-fonds naar documentaire en dramaproducties
woensdag 17 januari 2018

Drie miljoen euro NPO-fonds naar documentaire en dramaproducties

Het nieuwe NPO-fonds heeft in de eerste vier maanden van 2017 ruim drie miljoen euro toegekend voor het ontwikkelen en realiseren van nieuwe hoogwaardige drama- en documentaire projecten voor radio en televisie. In de eerste twee aanvraagrondes zijn door omroepen samen met onafhankelijke producenten en makers meer dan vijftig aanvragen ingediend.

Hiervan hebben 24 aanvragen een positief advies van de commissies gekregen en een toekenning door de Raad van Bestuur van de NPO. De aanvragen voor de derde ronde zijn inmiddels binnen. Het NPO-fonds heeft jaarlijks 16,6 miljoen te besteden, dit budget wordt vrijgemaakt uit de NPO begroting.

Shula Rijxman, voorzitter van de NPO, is blij met deze vliegende start: “In zeer korte tijd weten onafhankelijke programmamakers, samen met omroepen, het NPO-fonds goed te vinden. We zijn blij dat we met adviezen en monitoring vanuit de sector, inzet van de omroepen, en ook hulp van het voormalige Mediafonds, in staat zijn om documentaire en dramaproducties een extra impuls te geven.”

Volgens Hanneke Bouwsema, algemeen secretaris van het NPO-fonds wordt er enthousiast ingediend: “Bij televisiedrama werd direct de eerste keer zelfs meer dan het jaarbudget aangevraagd. Ondertussen hebben de commissies hun werk gedaan, is er een mooi aantal aanvragen gehonoreerd, en is het goede nieuws dat er ook voor toekomstige aanvragen voor televisiedrama nog geld in de pot zit. Het duurt nog even voordat de positief beoordeelde producties bij de publieke omroep te zien en te horen zijn, maar dat we ons daarop kunnen verheugen is een ding dat zeker is.”

Alleen landelijke publieke omroepen kunnen bij het fonds aanvragen. Los van de reguliere aanvraagrondes worden in samenwerking met onder andere het Filmfonds, CoBO, IDFA en het Nederlands Letterfonds talentontwikkelingstrajecten zoals Kids&Docs, Teledoc, Kort! One Night Stand en Fluiten in het donker door het NPO-fonds gesteund. Voor deze talentontwikkelingstrajecten is in 2017 een budget van 3,3 miljoen gereserveerd.

Bron: NPO/BM

Bericht delen