NL Film maakt dramaserie Exportbaby voor KRO-NCRV
maandag 2 april 2018

NL Film maakt dramaserie Exportbaby voor KRO-NCRV

Op zaterdag 7 april start op NPO 2 de actuele dramaserie Exportbaby over de wantoestanden rondom internationale kinderhandel. De 4-delige serie van KRO-NCRV en NL Film is deels geïnspireerd op een verhaal van schrijver André Sjouerman.

De regie is in handen van Rita Horst. Meer dan tien jaar geleden hebben Hanna (Rifka Lodeizen) en Paul (Stefan de Walle) hun nu 14-jarige dochter Zawadi (Lexie Nkudimana) geadopteerd uit Uganda. Met zijn drieën vormen ze een liefdevol gezin, en Zawadi’s adoptie is een succes te noemen. Ze heeft een leuk leven, school, vriendinnen, en doet alles wat een gemiddelde Nederlandse puber doet.

Als Hanna op een dag een documentaire ziet over ‘child trafficking’, herkent ze het weeshuis in Uganda waar zij en Paul hun dochtertje destijds opgehaald hebben. Het roept vragen op over de adoptieprocedure destijds, en Hanna komt er steeds meer achter dat ze niet alle feiten kent. Dat zelfs haar eigen man dingen voor haar verzwegen heeft.

Hanna besluit terug te gaan naar Uganda om uit te zoeken wat het ware verhaal is achter de adoptie van Zawadi. Ze komt tot schokkende ontdekkingen, die verregaande consequenties hebben voor haar huwelijk en voor haar dochter. Hanna’s moederschap wordt op de proef gesteld als nooit tevoren, want wat doe je als je moet kiezen tussen je dochter of de waarheid…

Mascha van Erven, producent drama bij KRO-NCRV: “Kinderhandel is een groot probleem in de Derde Wereld waar vaak de ogen voor worden gesloten en waar alleen maar slachtoffers zijn. Exportbaby belooft een spannende dramaserie te worden met een actuele journalistieke grondslag.”

Kaja Wolffers, producent van NL Film: “In Rita’s serie zien we hoe een groot maatschappelijk probleem impact heeft op normale mensen. Hoe ga je er mee om als je ouderschap plotseling op de tocht komt te staan? Het is een avontuur om dit verhaal deels in Nederland en deels in Uganda te draaien.”

Het scenario van Exportbaby is geschreven door Marc Linssen, Roeland Linssen, Marco van Geffen, Jacqueline Epskamp en Rita Horst. De opnamen vonden plaats in Uganda en Nederland.

Uitzending Exportbaby: vanaf zaterdag 7 april om 22.40 uur op NPO 2.

Bron: KRO-NCRV/BM

Bericht delen