Doek is gevallen voor talkshow Op1
vrijdag 14 juni 2024

Doek is gevallen voor talkshow Op1

Donderdagavond is de talkshow Op1 na 4,5 jaar tot een eind gekomen. Het werd een veelbesproken programma, mede vanwege onenigheid achter de schermen.

In de slotaflevering werd het grootste nieuws van de afgelopen jaren besproken. “Het is de begrafenis van onszelf en onze collega-presentatoren”, zei Welmoed Sijtsma gekscherend, de co-host naast Jort Kelder. “Maar we gaan het niet over onszelf hebben.”

Ruim twintig mensen hebben de talkshow een of meerdere keren gepresenteerd. Het ging om tv-veteranen als Astrid Joosten en Paul de Leeuw, tot relatieve nieuwkomers als Talitha Muusse en Giovanca Ostiana. Het hanteren van dagelijks wisselende duo’s van verschillende omroepen was een experiment.

‘Gecompliceerd’
Aanvankelijk trok Op1 meerdere keren ruim een miljoen kijkers. Tv-kenners noemden het een knappe prestatie, aangezien de constructie ‘gecompliceerd’ of zelfs ‘bizar’ werd genoemd. De eerste periode stond vooral in het teken van de ontluikende coronacrisis, waar viroloog Ab Osterhaus geregeld aanschoof.

Gaandeweg kreeg het programma met lagere kijkcijfers te maken. Ook klonk er kritiek van recensenten dat sommige duo’s journalistiek niet bekwaam genoeg waren. Met enige regelmaat vertrokken presentatoren en kwamen er nieuwe bij.

Ook tussen de deelnemende omroepen kwam het soms tot verhitte discussies. BNNVARA besloot vorig jaar zelfs om niet meer mee te doen aan het programma. De aanleiding daarvoor was een “verschil van inzicht over de aansturing en invulling”. Redacteuren vertelden tegen de Volkskrant dat de ruzie ging over de autoritaire leiderschapsstijl van WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes.

Boze brief
Het besluit tot stopzetten van Op1, afgelopen december, leidde tot een boze brief van de redactie aan NPO-voorzitter Frederieke Leeflang. De redacteuren waren boos dat ze uit de krant moesten vernemen dat de talkshow wordt stopgezet.

Op1 was begin 2020 de opvolger van Pauw om 23.00 uur op NPO 1. Later dit jaar neemt Jeroen Pauw samen met Sophie Hilbrand het stokje weer over met een nieuw programma.

Bron: NOS/BM

Bericht delen