Docuserie De Afhaalchinees van Omroep ZWART breekt met taboes rondom adoptie
maandag 28 augustus 2023

Docuserie De Afhaalchinees van Omroep ZWART breekt met taboes rondom adoptie

In Nederland zijn sinds de jaren ‘70 meer dan 40 duizend kinderen geadopteerd. Na een korte stop vanwege een vernietigend rapport over de Nederlandse adoptiecultuur is het sinds een jaar weer mogelijk om kinderen uit het buitenland te adopteren. Tot blijdschap van ouders met een kinderwens, maar ook tot zorgen van anderen.

Voor de vierdelige documentaireserie De Afhaalchinees van Omroep ZWART duikt tv-maker Kelly van Binsbergen aan de hand van haar eigen ervaringen in de wereld van adoptie. Vanaf dinsdag 29 augustus wekelijks te zien om 21.10 uur op NPO 3.

Kelly van Binsbergen groeide op in een klein dorpje in West-Zeeuws Vlaanderen bij haar adoptieouders, waar ze haar hele jeugd ‘afhaalchinees’ werd genoemd. Haar leven lang worstelt ze met haar identiteit en afkomst. Met deze documentairereeks duikt Van Binsbergen voor het eerst in haar eigen adoptie en legt ze de mythen en misvattingen van het Nederlandse adoptiesysteem bloot.

Volgens Van Binsbergen is de interlandelijke adoptiecultuur complexer dan vaak wordt gedacht: “Het is ingewikkelder dan veel mensen denken. Het gaat ook over identiteit, mentale problematiek, loyaliteit en dankbaarheid.” Met de serie confronteert ze de kijkers met de realiteit van adoptie in Nederland door middel van persoonlijke verhalen, interviews met andere geadopteerden, gezinnen en deskundigen, en haar eigen zoektocht in haar adoptiedossier.

De Afhaalchinees onthult niet alleen de verborgen realiteit van haar eigen verhaal, maar ook die van anderen geadopteerden. Tijdens het maken van de serie ging Van Binsbergen in gesprek met lotgenoten en kwam er zo achter dat veel meer geadopteerden met dezelfde problemen rondlopen als zij. “Van suïcidale gedachten tot racisme en identiteitsproblemen. Maar erover praten blijft een taboe omdat je hiermee automatisch een aanval opent op je eigen ouders. Ik hoop dat deze serie een open discussie op gang brengt en het taboe rondom interlandelijke adoptie doorbreekt.”

Akwasi Ansah van Omroep ZWART voegt toe: “Dit verhaal over adoptie, verteld dóór geadopteerden, heb ik nog niet eerder op televisie gezien. Andere programma’s over adoptie gaan vaker over de kinderwens van ouders dan over hoe het voor de kinderen zelf is. Kelly’s moed en vastberadenheid om dit onderwerp aan te pakken weerspiegelt onze missie om nieuwe helden de kracht te geven om hun stem te laten horen zodat meer mensen zich gaan herkennen in de media.”

De serie is geproduceerd door PnP Media. Kelly van Binsbergen is een jonge, bevlogen maker. Eerder haalde ze uitgebreid het nieuws met de 3Doc Hallo met Kyoko over haar bijbaan als sekstelefoniste. Haar werk is uit duizenden te herkennen: rauw, humoristisch, kwetsbaar en onbevreesd. Als eindredacteur en ontwikkelaar is ze werkzaam bij PnP Media.

Bron: Omroep ZWART/BM

Bericht delen