Documentairemaker Sinan Can wint Van Praagprijs 2019
donderdag 7 maart 2019

Documentairemaker Sinan Can wint Van Praagprijs 2019

Documentairemaker Sinan Can heeft de Van Praagprijs 2019 gewonnen. Deze oeuvreprijs reikt het Humanistisch Verbond elke twee jaar uit aan iemand die de samenleving op onorthodoxe en vernieuwende wijze medemenselijker maakt. Sinan Can krijgt de prijs later dit jaar tijdens het Mag Het Licht Aan Festival, op zondag 7 juli in Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam.

Sinan Can is een Nederlands journalist en programmamaker. Hij werkte als onderzoeksjournalist voor onder andere het televisieprogramma Zembla van de VARA. Zijn televisiedocumentaires zoals Bloedbroeders met Ara Halici en De Arabische Storm met regisseur Thomas Blom werden goed ontvangen. Begin 2019 zond BNNVARA de serie Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië van Can uit, wederom gemaakt met regisseur Thomas Blom. Bij hoge uitzondering kreeg hij toestemming om gedurende een jaar door Saoedi-Arabië te reizen.

Een onafhankelijke jury onder leiding van voormalige GroenLinks politica Andrée van Es koos voor Sinan Can vanwege zijn moed en zijn onafhankelijke oordeel. Ook vindt de jury hem een belofte voor de toekomst, ondanks zijn inmiddels flinke oeuvre. De jury stelt dat Sinan Can iemand is die even jeugdig is in zijn gedrevenheid als gerijpt in zijn oordeel. Hij voldoet daarmee aan de belangrijkste criteria voor de prijswinnaar die zich inzet voor een humane samenleving en vorm geeft daaraan.

Dat komt volgens de jury vooral tot uiting zijn manier van werken. De jury stelt daarover: “Hij stelt de lastige vragen die gesteld moeten worden in gesloten werelden en opent daarmee de ogen van jong en oud, waarmee hij laat zien dat ook in een moeilijke context de humane benadering mogelijk is.”

De jury van de Van Praagprijs bestaat uit: Andrée van Es (juryvoorzitter), Bahram Sadeghi, Daan Roovers, Kris Sloot en Willemien van Aalst. De prijs is vernoemd naar Jaap van Praag, die een van de oprichters was van het Humanistisch Verbond.

Bron: Humanistisch Verbond/BM
Foto: Michel Schnater

Bericht delen