woensdag 17 januari 2018

Documentaire FC Twente eenmalig in bioscoop

De VARA-film Het Laatste Jaar van FC Twente is maandag eenmalig op het witte doek te zien. De film, die het grootste drama van voetbalseizoen 2015-2016 verbeeldt, gaat in première in bioscoop Kinepolis in Enschede, vlakbij het FC Twente-stadion De Grolsch Veste en wordt een week later uitgezonden op NPO 2.

In de film wordt het laatste jaar van FC Twente vastgelegd, van begin tot einde seizoen, thuis en uit, op het veld en in de kleedkamer. Door de ogen van de supporters zien we hoe het voelt dat hun FC Twente met opheffen bedreigd wordt door wanbeleid en blufpoker van bestuurders. Erik Dijkstra – als representant van de supporter op de tribune – wil vooral weten hoe het kan dat zijn club in vijf jaar tijd van de hemel in de hel is terechtgekomen. Ondertussen ontmoet hij de andere personages in de film. Zoals oud-functionaris Willy Berends (die jarenlang met de omstreden oud-voorzitter Joop Munsterman werkte), supporter Moat Elmeaizi (zoon van een Marokkaanse gastarbeider), hooligan Martin (Vak P), clubidool Jeroen Heubach, clubwatcher Fardau Wagenaar (TC Tubantia), oud-speler Hennie Ardesch, trainer René Hake (die de ontslagen Alfred Schreuder opvolgt) en stervoetballer Hakim Ziyech.

De regisseur van de film Geertjan Lassche (Break Free, Hemelbestormers) is bij de première aanwezig, evenals Erik Dijkstra, de selectie, de trainer, clubbestuurders en supporters. Kortom, FC Twente ziet zichzelf maandag voor het eerst in de spiegel na het hectische laatste seizoen. Na de vertoning van de film is er een nabeschouwing met o.a. FC Twente-directeur Jan van Halst. Hij reageert op het afgelopen, bizarre jaar van FC Twente en geeft zijn visie op de toekomst van de club.

Bron: VARA/Broadcast Magazine

Bericht delen