dinsdag 16 januari 2018

Directeur TROS wil combinatie met AVRO, WNL en MAX

Foto: Nico Kroon

In zijn nieuwjaarsspeech heeft TROS-directeur Peter Kuipers collega-directeuren opgeroepen nu snel stappen te zetten om met de bestuurlijke vereenvoudiging van de publieke omroep te beginnen en het aantal omroeporganisaties te verminderen.

Kuipers: “Het is de enige manier om ervoor te zorgen dat de opgelegde buitenproportionele bezuiniging de kwaliteit van de programma’s zo min mogelijk raakt. Ik wil zo spoedig mogelijk het gesprek aangaan met Omroep MAX, WNL en de AVRO en nodig hen bij deze uit.”

De TROS voelt zich gesteund door politiek Den Haag waar onlangs werd benadrukt dat de publieke omroep er is om een breed publiek te bedienen. Om dat te blijven doen, mogen de aangekondigde bezuinigingen niet ten koste gaan van de programmering en is een efficiënte publieke omroep een must.

Kuipers: “Dat kan door het terugbrengen van het aantal spelers in het publieke bestel, waarbij de identiteit van de afzonderlijke omroepen wel overeind moet blijven. Maar politiek Den Haag zou ook nadrukkelijk zelf moeten kijken naar de bureaucratie die alle regelgeving ten aanzien van de publieke omroep met zich meebrengt.”

De publieke omroepen zijn met de Raad van Bestuur van de NPO overeen gekomen dat het aantal omroepen wordt teruggebracht tot maximaal acht. Dat moet medio 2013 realiteit zijn. Onder meer Omroep MAX heeft al aangegeven geen fusie te willen.

De TROS probeerde in 1987 al een samenwerking aan te gaan met de AVRO en Veronica, om als eerste commerciële omroep buiten de publieke omroep verder te gaan. AVRO-directeur Willemijn Maas liet vorig jaar weten het liefst met de VPRO samen te werken. Een fusie met WNL zag de omroep minder zitten.

Bron: Radiofreak/Broadcast Magazine

Bericht delen