Directeur KRO-NCRV wil Ongehoord Nederland per direct uit het bestel
donderdag 22 september 2022

Directeur KRO-NCRV wil Ongehoord Nederland per direct uit het bestel

Volgens directeur Peter Kuipers van omroep KRO-NCRV is het tijd “bestuurlijke moed” te tonen en omroep Ongehoord Nederland per direct uit het bestel te zetten. Hij is de eerste omroepdirecteur die zich zo uitspreekt.

Kuipers meldt dit in een interview met NRC. Na de gewraakte uitzending van Ongehoord Nieuws op 15 september appte Kuipers zijn collega-omroepbaas Arnold Karskens. “Dit is geen opinie, zei ik hem, dit is journalistieke bagger. Pure bagger.” Hij sloot zich vervolgens aan bij de verontwaardigde statements van zijn collega-directeuren.

“Maar het kan niet bij woorden van afkeuring alleen blijven, waarna we weer overgaan tot de orde van de dag. Zo gaat het binnen eigen onze organisatie ook: als een medewerker hier de regels overtreedt roep ik hem bij me en krijgt hij eerst een vorstelijke vermaning. Doet iemand dat nog eens dan volgt een schorsing.”

KRO-NCRV is de eerste omroep die zich uitspreekt voor een direct vertrek van ON! uit het bestel. Roept hij zijn collega’s hiermee op zich achter hem te scharen? “Dat is aan hen zelf, die afweging kan ik niet voor hen maken.”

In een gezamenlijke verklaring schreven de gezamenlijke publieke omroepen onder meer dat in het filmpje ‘middels taal en beeld een valse, racistische boodschap wordt verkondigd’ die ze gezamenlijk kwalificeren als ‘onjournalistiek, onethisch en in strijd met de kernwaarden van de NPO’.

Bron: NRC/BM
Foto: KRO-NCRV

Bericht delen