dinsdag 16 januari 2018

Dierenbescherming wil code voor tv-programma's

De Dierenbescherming heeft een code opgesteld over het omgaan met dieren in radio- en televisieprogramma’s. In een brief roept de organisatie alle omroepen op de code te ondertekenen. Doel van de code is het dierenleed door het inzetten van dieren in de programma’s te voorkomen.

Aanleiding om een code op te stellen is het slachten van een kip in het RTL 5-programma Echte Meisjes In De Jungle. De Dierenbescherming kreeg daar tientallen boze reacties over vanuit het publiek. Ook kreeg de Dierenbescherming klachten over Mijn vader is de beste (TROS), Total Blackout (Veronica), MaDiWoDoVrijdagshow (VARA/BNN), Secret Story (NET 5) en How to stay alive (BNN).

“Blijkbaar is het heel normaal dieren te misbruiken voor kijkcijfers. Wij hopen dat de code ervoor zorgt dat programmamakers in de toekomst zorgvuldiger met dieren omgaan,” aldus Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming.

In de code (pdf) staat onder meer dat opnames van dieren in principe alleen in hun natuurlijke omgeving worden gemaakt, dat dieren niet mishandeld of gedood mogen worden, dat ze geen stress mag worden aangedaan en dat ze met respect behandeld moeten worden. De Dierenbescherming hoopt nu dat zoveel mogelijk omroepen de code zullen ondertekenen.

Bron: Dierenbescherming/Broadcast Magazine

Bericht delen