dinsdag 16 januari 2018

Dekker wil richtlijnen over betaling deskundigen

Staatssecretaris Sander Dekker gaat vooralsnog niets doen aan de vergoedingen die omroepen als de VARA betalen aan talkshowgasten. Dat heeft hij laten weten in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer. Er was vorige maand een rel over het feit dat talkshows sommige gasten fors betalen om aan te schuiven.

Zo krijgt Marc-Marie Huijbregts minimaal 2.000 euro voor een uurtje aanwezigheid in DWDD. “Of een gast van een televisieprogramma een vergoeding krijgt, is een afweging van de omroepen en de programmaredacties zelf. Er dient in acht genomen te worden dat dit niet ten koste mag gaan van de journalistieke integriteit. De publieke omroep dient te allen tijde zijn redactionele onafhankelijkheid te bewaken en handhaven”, aldus Dekker.

“Ik zal er bij de NPO op aandringen dat er interne richtlijnen komen, bijvoorbeeld via de code goed bestuur en redactiestatuten, zodat er transparantie is over het beleid van de omroepen. Die richtlijnen betreffen wat mij betreft ook het te voeren beleid bij het inschakelen van deskundigen in opiniërende programma’s.”

Bron: OCW/Broadcast Magazine

Bericht delen