dinsdag 16 januari 2018

Dekker geeft maandag visie op publieke omroep

De televisiezender NPO 3 mag blijven bestaan van het kabinet, maar de omroepen zelf moeten wel hervormen. Dat maakte staatssecretaris Sander Dekker vrijdag bekend na de ministerraad. Die heeft ingestemd met zijn toekomstplannen voor de publieke omroep.

Maandag presenteert Dekker zijn plannen op het Veronicaschip in Amsterdam. “Het zijn vergaande stappen die we hebben uitgezet. Die zijn nodig, zodat er voor de publieke omroep nog een toekomst is”, kondigt Dekker aan. Eerder werd al besloten dat de publieke omroep nog minder geld krijgt en zelf moet bepalen waarop gekort gaat worden. Het gaat om 50 miljoen euro.

Dat bedrag komt bovenop een eerdere korting van het vorige kabinet van 200 miljoen. Dat leidde tot een groot aantal fusies tussen omroepen en het verdwijnen van de Wereldomroep. De omroepen vreesden dat een nieuwe bezuinigingsronde het einde van NPO 3 zou betekenen.

De Raad voor Cultuur bracht in maart een kritisch rapport uit. Daarin adviseerde de Raad om de publieke omroep te vernieuwen. Niet alleen de omroepverenigingen, maar ook andere organisaties en bedrijven zouden de mogelijkheid moeten krijgen om programma’s te maken. De Raad schreef: ‘Makers, mediabedrijven en zzp’ers met creatieve en innovatieve ideeën kunnen rechtstreeks hun programma’s aanbieden bij de NPO. Hierdoor ontstaat een vernieuwd, open en pluriform systeem met enerzijds omroepverenigingen en anderzijds vrije mediaproducenten. Zo kunnen nieuwe ideeën en stromingen snel toegang krijgen tot de publieke mediadienst en wordt het stelsel dynamisch en hedendaags. Geadviseerd wordt het ‘programmaversterkingsbudget’, dat nu 50% is volgens de Mediawet, ook voor buitenstaanders open te stellen. In de praktijk zullen daardoor zowel de omroepverenigingen als partijen buiten het bestel programma’s leveren die gefinancierd worden uit deze middelen.’

Staatssecretaris Dekker baseert zijn plannen op dit rapport. “Er zijn natuurlijk al forse fusies geweest, maar er moet nog veel meer gebeuren.”

Bron: Broadcast Magazine/NOS

Bericht delen