woensdag 17 januari 2018

Deal samenwerking Talpa & TMG aangepast

Talpa en TMG hebben intensieve gesprekken gevoerd over de voorgenomen strategische samenwerking die in januari werd aangekondigd. Uitkomsten daarvan zijn onder andere dat er een gezamenlijk radiobedrijf komt, dat TMG de mogelijkheid krijgt om 15% van de aandelen in Talpa over te nemen en dat de eerder aangekondigde cash investering van 27 miljoen wordt geschrapt.

TMG en Talpa brengen hun radioactiviteiten (Radio 538, Sky Radio, Radio Veronica en Radio 10) en Talpa’s meerderheidsbelang in One Media Sales, onder in een gezamenlijk radiobedrijf. De verkoop van radiospots voor Sky Radio en Radio Veronica wordt op 1 juli 2017 ondergebracht bij One Media Sales. Het nieuwe radiobedrijf wordt de meerderheidsaandeelhouder van One Media Sales (OMS).

TMG heeft op 22 juni bekend gemaakt een eerste stap te zetten op het gebied van OTT Televisie met de Telegraaf TV App op Apple TV. In oktober wordt tijdens het 24/7 event van TMG de volledige programmering bekend gemaakt. In januari 2017 verwacht TMG de eerste volledig operationele OTT kanalen (Sport & Nieuws) te kunnen aanbieden. Talpa zal voor TMG het OTT platform ontwikkelen en bouwen. Op het gebied van TV heeft TMG de mogelijkheid om een 15% belang in Talpa Broadcasting over te nemen indien Talpa Broadcasting haar belang in SBS uitbreidt naar een meerderheid. Daarmee krijgtTMG een indirect belang in SBS.

Geert-Jan van der Snoek, CEO TMG: “Het voorgenomen strategische partnership biedt ons de mogelijkheid om in een breder team met de topspelers uit de mediamarkt verder invulling te geven aan de eerder aangekondigde koers. Ik ben verheugd over de uitkomst van de onderhandelingen: alle in januari geformuleerde uitgangspunten zijn gerealiseerd zonder de eerder aangekondigde eenmalige cashinvestering van 27 miljoeneuro. De samenwerking van TMG met Talpa geeft de mogelijkheid om Nederlandse consumenten op ieder moment van de dag te bedienen met hoogwaardige, gepersonaliseerde relevante content en adverteerders te bedienen met kwalitatieve proposities en bereik. Door de samenwerking versterken wij ons aanbod richting consument en nog meer richting de adverteerder. Ook voor onze radiozenders biedt deze samenwerking volop kansen: versterking van het muziekaanbod, investeringen in distributie via nieuwe kanalen en de ontwikkeling van een nog beter aanbod voor business partners.”

Pim Schmitz, CEO Talpa: “Talpa gelooft in het bouwen van innovatieve, sterke en veelzijdige mediabedrijven. Het gezamenlijke radiobedrijf biedt straks een uitgebreid kwalitatief aanbod aan Nederlandse radiomerken en is daarmee beter in staat waarde toe te voegen in een brede business aanpak voor lokale business partners. Voor hen wordt naast een grote expertise en de beste service, een groot bereik gecreëerd op alle mogelijke doelgroepen.”

De betrokken Nederlandse radiozenders Radio 538, Sky Radio, Radio Veronica en Radio 10 zijn complementair en hebben gezamenlijk een groot en gedifferentieerd bereik. De zenders bereiken gezamenlijk zo’n 7,2 miljoen unieke luisteraars per week die gemiddeld meer dan 3 uur en 20 minuten per dag luisteren (bron: NLO 10+, ma-zo 06-24u, YTD mei 2016). Door het samengaan wordt er nog forser ingezet op innovatie. Digitalisering van content en distributie vervult hierbij een hoofdrol, waarbij de radiomerken evolueren naar ‘interactieve muziekmerken’ met behoud van hun signatuur.

Op basis van de uitkomsten van de afgeronde due diligence houdt Talpa Holding een belang van 77,15% en TMG een belang van 22,85% in het nieuwe radiobedrijf. Onder commerciële voorwaarden kan het belang van TMG worden vergroot naar maximaal 25%. De eerste contouren van de nieuwe zendergroep zullen na de zomer zichtbaar worden, dan kan ook het nieuwe organisatieplan worden gedeeld. Sky Radio en Radio Veronica zullen zodra mogelijk en na het advies van de medezeggenschapsraden verhuizen naar de Bergweg in Hilversum waar de 538Groep nu al gehuisvest is.

Talpa en TMG verwachten de afspraken voor eind augustus te kunnen afronden; de transactie is nog onder voorbehoud van goedkeuring van de bevoegde toezichthouders en het advies van de medezeggenschapsraden van TMG.

Bron: TMG/Broadcast Magazine

Bericht delen