dinsdag 16 januari 2018

De Reünie: 60 Jaar NOS Journaal

Ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van het NOS Journaal ontvangt Patrick Lodiers op 3 januari in De Reünie een tiental makers van het NOS Journaal van toen en nu. Presentatoren als Annechien Steenhuizen, Eugenie Herlaar, Sacha de Boer, Joop van Zijl en Philip Freriks en weerman Erwin Kroll doen mee.

Al 60 jaar is het NOS Journaal voor miljoenen kijkers het meest betrouwbare nieuwsprogramma van de Nederlandse televisie. In De Reünie bespreken de gasten wat er is veranderd: de taal, de snelheid van het nieuws, de manier van presenteren. En welke gebeurtenis in het nieuws heeft op de aanwezige makers persoonlijk het meeste indruk gemaakt?

Zo vertelt cameraman Eric Feijten hoe hij werd gegijzeld in Egypte en ontsnapte aan de dood in Afghanistan. Maar toch was het de tsunami in 2004 die het meeste indruk op hem maakte. Patrick Lodiers gaat met hem terug naar Indonesië, waar een emotionele ontmoeting volgt met Rosita, bewoonster van Atjeh die destijds al haar kinderen verloor.

Eugenie Herlaar vertelt hoe de reacties waren toen zij in 1965 als eerste vrouwelijke nieuwslezer op het scherm kwam. En hoe schatplichtig is Sascha de Boer aan haar, toen zij 30 jaar later werd uitgeroepen tot beste nieuwslezer?

Joop van Zijl stond aan de basis van een andere trend: de anchorman. Hoe was het voor hem om het belangrijkste uithangbord van zo’n instituut als het NOS Journaal te zijn? En hoe gaat Annechien Steenhuizen, de anchorwoman van nu om met deze druk?

De Reünie: 60 Jaar NOS Journaal, zondag 3 januari, 20.20 uur, NPO 1.

Bron: KRO-NCRV

Bericht delen