De Nieuwe Vermeer: crossmediaal project van Omroep MAX
vrijdag 10 februari 2023

De Nieuwe Vermeer: crossmediaal project van Omroep MAX

Omroep MAX brengt Johannes Vermeer tot leven. Niet alleen in een nieuwe televisieserie, maar ook online op diverse manieren.

De Nieuwe Vermeer, gepresenteerd door Dionne Stax, is vanaf zondag 12 februari om 20.25 uur te zien bij MAX op NPO 1. Bezoekers van DeNieuweVermeer.nl kunnen op ontdekkingstocht in de – op zijn werken geïnspireerde – kamer. Wie was de wereldberoemde kunstenaar uit Delft, hoe ging hij te werk, wat maakt zijn creaties zo levensecht en welke details kenmerken het werk van Johannes Vermeer?

Dat is te zien in de kamer van Vermeer. In de 3D-werkkamer zijn elke week de werken van diverse meesterschilders te bewonderen. Zij maken, begeleid door experts uit binnen- en buitenland, de verloren werken van Vermeer zoals de grootmeester dat zelf gedaan zou hebben.

Ook een vrije categorie, bestaande uit 180 creatievelingen, gaat aan de slag met de verloren werken van Vermeer. Zij maken een persoonlijke interpretatie. Van glas, wol en foto’s tot bouwsteentjes; alles komt voorbij. En al deze werken zijn, dankzij fotografie op hoge resolutie, tot in het diepste detail te bewonderen in de online 3D-expositie. Wekelijks worden hier nieuwe werken onthuld.

Vermeer Masterclasses
Wie zelf aan de slag wil, kan op DeNieuweVermeer.nl verschillende masterclasses volgen, met duiding en verdieping van Pieter Roelofs en Abbie Vandivere. Deze masterclasses vormen het uitgangspunt voor de zesdelige De Nieuwe Vermeer Podcast, waarin audiokunstenaars aan de slag gaan met de verloren werken van Vermeer. In de eerste aflevering staat ‘Een Heer van Stand die zijn handen wast’ centraal. Een man die zijn handen wast; dat zou te zien zijn op de eeuwen geleden verdwenen Vermeer.

Maar wat betekent het wassen van je handen in een tijd van weinig hygiëne? Podcastmaker Eva Nijs onderzoekt informatie over dit verdwenen doek: “Ik vroeg me toen direct af hoe handen wassen überhaupt is begonnen. Wat is daar de geschiedenis van? In die tijd wisten mensen nog niet van het bestaan van bacteriën, dus wat betekende het toen om je handen te wassen?” Vanaf zondag 12 februari verschijnt er wekelijks een nieuwe aflevering van de podcast.

VOD-serie
Tot slot is er de tweedelige webserie Meer Vermeer, waarin vier bekende creatieve geesten, waaronder culinair expert Janny van der Heijden en muzikant/songwriter Gerson Main, zich laten inspireren door ‘de Nederlandse werken’ van Vermeer. Zij gaan aan de slag met een eigentijdse creatie. Intussen duikt presentator Jörgen Tjon A Fong Delft in, op zoek naar de voetsporen van Vermeer. Het tweeluik is vanaf zondag 12 februari te zien op NPO Start.

Bron: Omroep MAX/BM

Bericht delen