De Monitor: KRO-NCRV heeft meer dan 35 procent flexwerkers
woensdag 17 januari 2018

De Monitor: KRO-NCRV heeft meer dan 35 procent flexwerkers

De flexibele schil van de omroepen groeit. Daardoor staan de in de cao vastgelegde verhoudingen (75 procent onbepaalde tijd, 25 procent bepaalde tijd) onder druk. De Monitor van KRO-NCRV onderzocht hoe het bij de eigen omroep is gesteld. Uit dat onderzoek blijkt dat de eigen omroep met meer dan 35 procent flexibele krachten werkt.

Zo’n afwijking is binnen de cao toegestaan als de Ondernemingsraad instemt. De afgelopen twee jaar is het aantal flexwerkers bij de KRO-NCRV van 28,5 naar 37,6 procent gestegen. De exacte verhouding van freelancers, payrollers en oproepkrachten binnen die groep is de omroep niet bekend.

De omroepen geven aan dat de groei van het aantal tijdelijke aanstellingen wordt ingegeven door wijzigingen bij de NPO zelf: het is onzekerder geworden hoeveel programma’s ze mogen maken en het moment waarop dat duidelijk wordt, valt steeds later. “Dit leidt tot minder zekerheid van programma-intekening en dat leidt weer tot meer fluctuaties in het personeel”, verklaart KRO-NCRV aan De Monitor. De Ondernemingsraad zegt “met tegenzin” in te stemmen met andere percentages dan in de cao is vastgelegd”.

Vakvereniging NVJ stelt dat veel meer mensen een vaste aanstelling kunnen krijgen dan nu gebeurt. Volgens NVJ-secretaris Thomas Bruning kunnen omroepen meer mensen een vaste dienst bieden door personeel breder in te zetten of onderling betere afspraken maken. Bruning spreekt van onwil bij omroepen en NPO om dat te realiseren. Nog altijd moeten goed functionerende flexwerkers er vaak tijdelijk uit, om op een later moment weer te worden ingehuurd. De omroepen, populaire plekken om te werken, zijn volgens Bruning erg machtig maar geven als publieke organisatie het slechte voorbeeld.

Lees hier het complete onderzoek van De Monitor.

Bron: De Monitor/NVJ/BM

Bericht delen