dinsdag 16 januari 2018

De Monitor in 2016 wekelijks op tv

Het onderzoeksjournalistieke programma De Monitor (KRO-NCRV), met presentator van Teun van de Keuken, wordt in 2016 wekelijks uitgezonden op de zondagavond (NPO 2). Het programma krijgt daarmee aanzienlijk meer uitzendingen dan het afgelopen jaar.

De Monitor begon twee jaar geleden als experiment waarbij journalistiek werk wordt gekoppeld aan crowdsourcing. Het programma kreeg na vier uitzendingen groen licht om 24 afleveringen te maken in 2015. in 2016 groeit dat door naar 38 uitzendingen.

“Het is fantastisch dat we zoveel meer uitzendingen mogen maken, dat geeft aan dat het programma wordt gewaardeerd”, aldus Van de Keuken. Hij denkt dat de crowdscourcing van De Monitor zo aanslaat omdat het publiek deelgenoot wordt gemaakt van het onderzoek. “Onze redactie werkt transparant en houdt het publiek op de hoogte van het journalistieke proces. We laten zien wat de vorderingen zijn en waar we tegen aan lopen”, aldus Van de Keuken.

De redactie van De Monitor ontvangt veel tips, op basis waarvan dossiers worden geopend en verder onderzoek plaatsvindt. Dit jaar leverden meerdere onderzoeken ruchtbaarheid en resultaat op, onder andere naar de werkwijze van de Sociale Dienst, Foute Dokters (voor seksueel misbruik veroordeelde artsen die nog steeds werkzaam zijn) en naar mensen die worden gegijzeld door de overheid vanwege openstaande boetes. Voor het nieuwe seizoen doet De Monitor onderzoek naar onder andere de werkdruk onder leerkrachten van de basisschool.

Bron: KRO-NCRV/Broadcast Magazine

Bericht delen