dinsdag 16 januari 2018

John de Mol op ramkoers met Sanoma

John de Mol stevent af op een harde confrontatie met Sanoma over hun gezamenlijke televisiezenders. Volgens De Mol dreigt er een ‘onwerkbare situatie’ te ontstaan, omdat het Finse Sanoma niet in staat of niet bereid is voldoende te investeren in SBS (SBS 6, Net 5 en Veronica).

“We lopen tegen een muur aan”, zegt De Mol vrijdag in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad. De Mol roept de Finnen publiekelijk op hun belang in SBS aan hem te verkopen. “De filosofie die we ooit afgesproken hebben voor SBS, kan Sanoma nu niet meer invullen”, concludeert hij. De uitgever is bezig met een ingrijpende sanering, onder meer door ruim de helft van zijn Nederlandse tijdschriften te verkopen of te schrappen.

Volgens De Mol is jaarlijks tot € 20 miljoen aan extra investeringen nodig voor de programma’s van SBS. Hij betwijfelt of meerderheidsaandeelhouder Sanoma dat nog kan opbrengen. Via zijn bedrijf Talpa houdt de tv-producent een belang van 33 procent in SBS, het resterende deel is in handen van Sanoma.

De Mol zegt onomwonden geen vertrouwen meer te hebben in Hans Edin, de Finse SBS-topman die door Sanoma is geparachuteerd. Ook verzet hij zich tegen Finse pogingen om zijn programmadirecteur en vertrouweling Remko van Westerloo buitenspel te zetten. “Ze kunnen Van Westerloo ontslaan, maar ik behoud het recht op de benoeming van die positie. Met zo’n stap zouden ze dus niks bereiken.”

Bron: FD/Het Parool

Bericht delen