De Kinderen van Ruinerwold winnaar Gouden Televizier-Ring
vrijdag 15 oktober 2021

De Kinderen van Ruinerwold winnaar Gouden Televizier-Ring

De documentaireserie De Kinderen van Ruinerwold van BNNVARA heeft de Gouden Televizier-Ring 2021 gewonnen. De prijs werd donderdagavond uitgereikt in Theater Carré in Amsterdam. Het is de eerste keer in de historie van de Televizier-Ring dat een documentaire de publieksprijs wint.

De andere genomineerden waren de Videoland-serie Mocro Maffia en de docusoap Een huis vol van KRO-NCRV. De uitzending van het Gouden Televizier-Ring Gala op NPO 1 trok 1.987.000 kijkers.

In De Kinderen van Ruinerwold volgt documentairemaker Jessica Villerius de vier oudste kinderen van het gezin uit Ruinerwold. Een deel van dat gezin leefde jarenlang met hun vader, Gerrit Jan van D., op een boerderij in het Drentse dorp Ruinerwold. Daar waren zij volledig afgezonderd van de rest van de wereld.

In november 2019 kwam Jessica Villerius in contact met de kinderen. De oudste kinderen besloten eenmalig aan haar hun verhaal te doen. Bijna anderhalf jaar heeft Villerius de kinderen van dichtbij gevolgd. Opvallend is daarbij dat zij toegang kreeg tot archiefmateriaal, waarin te zien is hoe het er al die jaren in het gezin aan toeging.

Villerius en de Ruinerwold-kinderen kregen live in Carré de Gouden Televizier-Ring uit handen van Olympisch kampioene Sifan Hassan.

Televizier-Ster Winnaars 2021
André van Duin won de Televizier-Ster voor de beste presentator. De andere genomineerden waren Arjen Lubach en Fred van Leer. Van Duin was niet in Carré om de prijs in ontvangst te nemen. Het was de eerste keer dat Van Duin een prijs won op het gala.

Nikkie de Jager won de Televizier-Ster voor beste presentatrice. Haar directe concurrenten waren Marieke Elsinga en Hélène Hendriks.

Elise Schaap won de Televizier-Ster voor de beste actrice of acteur voor het derde jaar op rij. Angela Schijf en Frank Lammers maakten ook kans op de prijs.

Linda Hakeboom mocht voor haar documentairereeks Linda’s kankerverhaal de Televizier-Ster voor de beste online videoserie in ontvangst nemen. De documentairemaakster, bij wie borstkanker is geconstateerd, kreeg een staande ovatie.

Rob Kemps won dit jaar de Televizier-Ster Talent. Hij versloeg Raven van Dorst en Monica Geuze.

De eerste prijs van de avond ging naar De zomer van Zoë. Het programma kreeg de Televizier-Ster in de categorie jeugd.

Bron: AVROTROS/BM

Bericht delen