dinsdag 16 januari 2018

De geschiedenis van de NCRV

De geschiedenis van de Nederlandse omroep is vaak beschreven, maar merkwaardig genoeg amper door de omroepen zelf. In 2009 verscheen Huub Wijfjes’ lijvige historie van de VARA, verder lijken de omroepen voornamelijk bezig te zijn geweest met hun toekomst – of het vermeende gebrek daaraan.

Maar nu zet de NCRV haar negentigjarig bestaan luister bij met het boek ‘Verkondiging en verstrooiing, een geschiedenis van de NCRV’. In Broadcast Magazine een uitgebreid gesprek met auteur Wim Berkelaar over negentig jaar verzuiling en verlichting. “Radio- en televisiemakers hadden vroeger veel meer vrijheid,” constateert de historicus, die is verbonden aan het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Op verzoek van en gefinancierd door de NCRV deed hij de afgelopen vijf jaar onderzoek naar de historie van de NCRV, samen met historicus en coauteur Peter Bak. “Het gereformeerde geluid was in eerste instantie dat van de preek op de radio, maar dat alleen was natuurlijk niet voldoende om luisteraars te boeien. Het kon niet elke dag zondag zijn. De nadruk moest weliswaar blijven liggen op de C van de NCRV, maar het werd vanzelf een mix van verkondiging en verstrooiing, zoals de titel van het boek luidt. Al in de begintijd zagen we de spanning die negentig jaar zou blijven bestaan: die tussen bestuur, programmamakers en achterban.”

De C van de NCRV stelt inmiddels weinig meer voor, erkent Berkelaar. “Maar goed, wie protesteert? De achterban is gereduceerd tot stem- en klapvee. Je zou kunnen stellen dat de levensbeschouwelijke indeling van de hele publieke omroep achterhaald is. Het is een ingewikkeld relict uit verzuilde tijden. Als zelfstandige missionaire omroep bestaat de NCRV niet meer. Ik krijg zelfs de indruk dat de omroep niet zozeer is gefuseerd met de KRO, maar erdoor is opgegeten. Daarom is het des te mooier dat ze hun geschiedenis nu hebben laten boekstaven. Met de presentatie van het boek op de negentigste verjaardag van de eerste ledenvergadering op 15 november is de cirkel rond.”

Het gesprek met Wim Berkelaar over het NCRV-jubileum is te lezen in de novembereditie van Broadcast Magazine. Nog steeds geen abonnee? Klik hier en maak gebruik van de speciale actie!

 

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen