De film die nooit afkwam
woensdag 17 januari 2018

De film die nooit afkwam

Eind jaren zeventig werkte cineast Frans Bromet aan een film over holocaust-overlever en kunstschilder Sieg Maandag. Hij was het jongetje van de beroemde foto in het Amerikaanse tijdschrift LIFE dat vlak na de bevrijding van concentratiekamp Bergen-Belsen zijn vrijheid tegemoet liep. De film Life’s Picture werd destijds niet afgemaakt door een conflict tussen Bromet en de producent.

De film moest antwoord geven op de vraag hoe je verder kunt leven na het trauma van een concentratiekamp. De excentrieke Sieg, die dat met verve deed, verhief zijn levenswijsheid tot kunst en probeerde dat met Bromet in de film te vatten door scènes na te spelen waarin Sieg na de oorlog de draad weer oppakte. Deze vorm stuitte op weerstand en luidde het vroegtijdige en roemloze einde in van een veelbelovend project. Als Sarah Maandag, na de dood van haar vader in 2013 contact met Bromet opneemt en hem wijst op het filmmateriaal dat in haar ouderlijk huis op zolder ligt, besluiten Frans en zijn dochter Silvia Bromet het verhaal van Sieg Maandag alsnog te voltooien.

In de film gaat Bromet in gesprek met de direct betrokkenen van toen. Hij diept de kwestie op en kijkt samen met hen naar oude fragmenten. Wat vonden zij van het voortijdig ter ziele gaan van de film? Frans spreekt met echtgenote Karen Maandag en hun kinderen Sarah en Simon. Aan de hand van foto’s en herinneringen komt het leven en karakter van Sieg tot leven. Trots en onbegrensd probeerde hij de oorlog zo goed en kwaad als het ging een plek te geven. Dat ging met veel humor gepaard maar ook met onrust en somberte. Het gezin Maandag werd geconfronteerd met zijn tragische kampverleden. Het schilderen bood Sieg een uitweg. Achter de zoektocht naar antwoorden op de vraag waarom de film mislukte, toont zich een liefdevol monument van een overlever die ondanks de ellende die hij meemaakte een leven wist te creëren waarin optimisme en bezieling de boventoon voerde.

De documentaire is morgen te zien in de Joodse programmering van de EO op NPO2. In samenwerking met de familie Maandag en &Bromet organiseert SBK een overzichtstentoonstelling van Sieg Maandags werk. Zijn schilderijen, tekeningen, beschilderde keramiek en de documentaire De film die nooit afkwam zijn tot 11 mei te zien bij SBK Kunstuitleen & Galerie in Amsterdam.

Bron: &Bromet/BM

Bericht delen