De beste korte films van eigen bodem in filmtheaters en op Picl
maandag 14 november 2022

De beste korte films van eigen bodem in filmtheaters en op Picl

Op de kortste dag van het jaar, 21 december, wordt de Dag van de Korte Film gevierd. Met een speciaal filmprogramma trakteren Eye Filmmuseum, NFF en Go Short bioscoopbezoekers op de beste korte films van eigen bodem.

Kijkers mogen zich verheugen op films van zeer talentvolle makers, zoals In Flow of Words van Eliane Esther Bots die dit jaar het Gouden Kalf won voor beste korte documentaire, talloze prijzen won op internationale filmfestivals en werd aangekocht door het streamingplatform van The New Yorker.

It’s Nice in Here van Robert-Jonathan Koeyers ging dit jaar in première in Cannes en is net als In Flow of Words een van de inzendingen voor de komende editie van de Oscars. Het programma bevat met Kevin Osepa’s La Ultima Ascensión nog een Gouden Kalf-winnaar, hij won de prijs voor beste korte film.

Korte film is spannend, veelzijdig en heeft voor iedereen iets te bieden. Ook is het hét medium waarmee jong filmtalent zich als eerste aandient. Toch krijgt korte film vaak weinig tijd op het witte doek. Om meer aandacht te geven aan korte films vieren we al een paar jaar De Dag van de Korte Film, op de kortste dag van het jaar, zowel in Nederland als in diverse Europese landen. De films zijn te zien in 24 bioscopen en op Picl. Het volledige programma en tijden vind je op de website van het filmtheater bij jou in de buurt en op www.dagvandekortefilm.nl.

Programma
Revelinho (Idriss Nabil, fictie, Nederland 2021) 12′
Revelinho (11) zingt graag over het leven. Zijn muur is versierd met posters van volkszanger Tommy Tijgers en als hij de kans krijgt zingt hij over zaken die hij nog niet begrijpt. Als Revelinho merkt dat zijn ouders uit elkaar gaan, zit er maar één ding op. Samen met zijn beste vrienden geeft hij alles wat hij heeft om zijn ouders weer bij elkaar te brengen.

Anahit (Laura Hermanides, dansfilm, Nederland 2022) 9′
Bij een bezoek aan het zwembad dringt een duistere herinnering zich op aan Imaani. In dit zinderende drama gaat zij door middel van dans en beweging de strijd met haar innerlijke demonen aan.

In Flow of Words (Eliane Esther Bots, documentaire, Nederland 2021) 22′
In Flow of Words volgt de verhalen van drie tolken van het Joegoslavië-tribunaal. Zij interpreteerden schokkende verklaringen van getuigen, slachtoffers en daders, zonder ooit hun eigen emoties, gevoelens en persoonlijke geschiedenis aanwezig te laten zijn. In tegenstelling tot hun positie bij het tribunaal, plaatst deze film hun stemmen en ervaringen centraal.

La Ultima Ascensión (Kevin Osepa, fictie, Nederland 2022) 23′
Rowin, een lokale visser op het Caribische eiland Curaçao, heeft moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Op een dag valt zijn oog op de verschijning van een inheemse geest. Nadat hij deze een tijdje heeft bestudeerd, ontdekt hij een verband tussen de entiteit en het vangen van vis. Hoe meer ze elkaar leren kennen, hoe beter hij in staat is het leven en het verleden te omarmen.

Het kamp (Philip Huff, fictie, Nederland 2022) 18′
Kort drama, waarin de dertigjarige Robin uit de stad vertrekt naar een houthakkerskamp. Daar botst Robin met de verwachting van de mannen. Ze pesten Robin en creëren een onveilige omgeving, tot de boel explodeert. Het scenario is gebaseerd op een kort verhaal van Maartje Wortel.

It’s Nice in Here (Robert-Jonathan Koeyers, animatie, Nederland 2022) 15′
Een gefragmenteerd portret van een moment, een persoon en een plaats, gezien door de subjectieve herinneringen van een jong meisje, Imani, en een beginnende politieagent, David, die beiden totaal verschillende herinneringen hebben aan hetzelfde noodlottige moment in een winkel op de hoek dat hun leven voor altijd zal veranderen.

Bron: Go Short/BM

Bericht delen