Datalek bij KRO-NCRV: post Boer Zoekt Vrouw op straat
vrijdag 13 april 2018

Datalek bij KRO-NCRV: post Boer Zoekt Vrouw op straat

Door een datalek bij KRO-NCRV hebben de brieven voor de boeren van het afgelopen seizoen van Boer Zoekt Vrouw onbeveiligd op internet gestaan. De foto’s en brieven van aspirant-deelnemers konden door iedereen worden ingezien.

Het blog Slebs ontdekte de zogenaamde ‘open directory’, een onbeveiligde map. “Je verzint het niet, wij dachten dat dit fenomeen zo rond 2007 wel uitgestorven was. Maar nee, bij de KRO-NCRV doen ze er nog gewoon aan”, aldus Slebs.

Het lek werd vanochtend gedicht, zodat foto’s en brieven niet meer te zien zijn. KRO-NCRV zegt in een reactie “enorm geschrokken” te zijn en excuses aan te bieden aan alle betrokkenen. “Dit had natuurlijk nooit mogen gebeuren. Bij constatering is onmiddellijk actie ondernomen, het datalek-protocol in werking gesteld en het lek gedicht. Momenteel wordt uitgezocht hoe dit heeft kunnen gebeuren en welke gegevens mogelijk openbaar toegankelijk zijn geweest.”

“Het is vrij ernstig dat je als professionele organisatie mensen oproept om zich aan te melden met persoonlijke informatie, en dat je dan de beveiliging niet op orde hebt”, aldus David Korteweg van privacy-organisatie Bits of Freedom in een reactie. “Je kunt datalekken niet voorkomen, maar wel minimaliseren. En er is een wettelijke verplichting voor partijen die gegevens vragen om daar goed mee om te gaan.”

Bron: Slebs/BM

Bericht delen