CvdM vreest voor onafhankelijkheid onderzoek naar DWDD
woensdag 23 november 2022

CvdM vreest voor onafhankelijkheid onderzoek naar DWDD

Het Commissariaat voor de Media maakt zich zorgen over de onafhankelijkheid van het onderzoek dat de NPO heeft aangekondigd naar de werkcultuur bij het programma DWDD.

Volgens de mediawaakhond, die toezicht houdt op het naleven van de Mediawet, zou niet alleen de uitvoering maar ook het geven van de opdracht voor het onderzoek in onafhankelijke handen moeten liggen. Het Commissariaat heeft bij de NPO en het ministerie aangegeven deze taak op zich te willen nemen.

“De NPO en in ieder geval een van zijn leidinggevenden is – kort gezegd – te veel onderwerp van onderzoek om zelf opdrachtgever te kunnen zijn”, aldus de mediawaakhond. NPO-directeur Frans Klein, die eerder als mediadirecteur van de VARA verantwoordelijk was voor DWDD, legde dinsdag voorlopig zijn functies neer.

Volgens het Commissariaat moet elke schijn van sturing, ook bij het verstrekken van de opdracht voor het onderzoek, voorkomen worden. “Het opdrachtgeverschap kan ook bij een andere partij liggen, zolang het maar niet de NPO of BNNVARA is en de onafhankelijkheid maar gewaarborgd is.”

Het Commissariaat wijst erop dat eerder deze week ook Mariëtte Hamer, de regeringscoördinator grensoverschrijdend gedrag, en BNNVARA-directeur Suzanne Kunzeler hierop hebben gewezen. Het NPO-onderzoek richt zich op de vraag welke signalen over misstanden er zijn geweest en wat er met die signalen is gebeurd.

Frans Klein was destijds als mediadirecteur van BNNVARA nauw betrokken bij de opnames van DWDD en werd later directeur Video bij de NPO. Inmiddels is bekend dat de NPO toch de opdrachtgever wil zijn van het ‘onafhankelijke onderzoek’.

Bron: AD/BM

Bericht delen