dinsdag 16 januari 2018

CvdM: transparantie en onafhankelijkheid

Bezuinigingen bij de publieken, stagnerende advertentie-inkomsten bij de commerciëlen, journalistieke malaise in de regio. Ontwikkelingen die ervoor zorgen dat de onafhankelijkheid van redacties onder druk komt te staan, schrijft het Commissariaat voor de Media in de Handhavingsbrief 2015.

Daarin geeft het CvdM de prioriteiten voor het komende jaar aan. Transparantie is het andere speerpunt dat in de brief naar voren komt. Voorzitter Madeleine de Cock Buning licht een en ander toe in de decembereditie van Broadcast Magazine: “Iedereen moeten kunnen zien dat publiek geld aan programma’s wordt besteed en niet in de achterzak van een bestuurder verdwijnt.”

Als de plannen van Sander Dekker doorgaan, krijgen partijen van buiten de mogelijkheid programma’s te gaan produceren. De Bovag of het Rijksmuseum zou dan een tv-programma moeten kunnen produceren. Is dat een gevaar voor de onafhankelijkheid?

“Je kunt op je klompen aanvoelen dat de onafhankelijkheid in het geding kan komen. Wij houden geen toezicht op de Bovag, maar wel op de omroepen die als coproducent fungeren. Dus als er iets misgaat, krijgen de omroepen ons op hun dak. Het zorgt voor praktische problemen in de uitwerking, want willen we dat de omroepen een leger juristen moeten inhuren voor programma’s waarbij ze misschien maar zijdelings betrokken zijn? Dus daar zullen we komende tijd gezamenlijk een manier voor moeten vinden. De gesprekken daarover vinden deze maanden plaats.”

Het complete interview met Madeleine de Cock Buning is terug te vinden in het decembernummer van Broadcast Magazine. Nog geen abonnee? Klik hier en maak gebruik van de speciale actie.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen