dinsdag 16 januari 2018

Crossmex onder vuur bij auteurs

Er lijkt voorlopig geen einde te komen aan het al jaren slepende conflict tussen de NPO en degenen die in opdracht van diezelfde publieke omroep jingles, programmatunes en liedjes schrijven voor tv-programma’s.

Het Platform Makers, de koepel van vakbonden en beroepsorganisaties voor auteurs en artiesten, kondigt aan naar de rechter te stappen. Dit om het besluit aan te vechten dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vorig jaar nam niets te doen met de klacht die de belangenclub indiende over de publieke omroep.

Volgens het Platform Makers misbruikt de omroep haar economische macht in de omgang met componisten en tekstdichters. De publieke omroep dwingt sinds 2008 auteurs die in opdracht werken hun auteursrechten onder te brengen bij uitgeverij Crossmex BV van mediaondernemer René Stokvis. Deze zou de auteurs stelselmatig afknijpen en vooral bedoeld zijn om de kas van de publieke omroep te spekken.

In Broadcast Magazine komen tal van betrokkenen aan het woord, onder wie voorzitter Erwin Angad-Gaur van het Platform Makers, bestuurslid Henk Westbroek van Buma/Stemra en voorzitter Johan van der Voet van Beroepsvereniging Componisten Multi-Media (BCMM). Hij vindt dat de publieke omroep en Crossmex zich schuldig maken aan “brooddiefstal. Het lijken wel maffiapraktijken.”
General manager Mischa Sommer van Crossmex is zich van geen kwaad bewust. We werken op een normale en marktconforme wijze, die zowel nationaal (commerciële omroepen, producenten, reclamebureaus) als internationaal (BBC) te doen gebruikelijk is.”

Het volledige verhaal over Crossmex is te lezen in de mei-editie van Broadcast Magazine. Nog geen abonnee? Klik hier.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen