Crisis bij regionale omroep L1
woensdag 3 februari 2021

Crisis bij regionale omroep L1

Medewerkers van de regionale omroep L1 hebben woensdag hun werk neergelegd. De actie duurde van 12.30 tot 13.30 uur. Het personeel heeft geen vertrouwen meer in directeur Peter Elbers. Zo’n zeventig van de ruim honderd medewerkers namen deel aan de actie.

Door zijn autoritaire stijl van leidinggeven en gebrek aan communicatie zitten verschillende medewerkers ziek thuis, onder wie twee van de drie MT-leden. Het personeel wil voor carnaval een definitieve oplossing voor de vertrouwensbreuk met de directeur.

L1

Oplossing
De ondernemingsraad van L1 heeft woensdagavond een gesprek met de Raad van Commissarissen, die bestaat uit Hans Coppus (Midden-Limburgse ontwikkelingsmaatschappij OML), Mirjam Depondt (CDA-Statenlid) en Raoul Willms (manager APG). De OR vraagt tijdens dat gesprek namens het personeel een spoedige oplossing voor de crisis. Met de werkonderbreking wil het personeel de OR extra ondersteunen. Tijdens de actievergadering wordt ook gesproken over mogelijke vervolgacties als de commissarissen geen snel besluit nemen.

Controles
Over een privacy-voorstel van Elbers is deze week grote ophef ontstaan. De directeur stelt een nieuw privacy-reglement voor waarin onder meer staat dat er verborgen camera’s kunnen worden opgehangen op de redactie. Ook wil hij een regeling waardoor de directeur vertrouwelijke mails van journalisten, OR-leden en de bedrijfsarts zou kunnen bekijken.

Verzet
De hoofdredactie van L1 verzet zich fel tegen deze voorstellen. “We hebben met verbijstering kennisgenomen van documenten die persvrijheid en journalistieke bronbescherming in gevaar brengen”, aldus de hoofdredactie. Ook vakbond NVJ is niet te spreken over het voorgestelde controle-reglement van Elbers.

Bron: 1Limburg/BM

Bericht delen