woensdag 17 januari 2018

Coöperatie gaat exploitatie publieke omroep verzorgen

Het Commissariaat voor de Media verleent de NPO toestemming voor het oprichten van een coöperatie. Het doel hiervan is tweeledig: zowel het beheren van (programma)rechten van de landelijke publieke omroepen, als het exploiteren hiervan. 

Leden van de coöperatie zijn de NPO, AVROTROS, BNN-VARA, KRO-NCRV, EO, MAX, VPRO, NOS, NTR, HUMAN, WNL en PowNed. De landelijke publieke omroepen beogen hiermee een efficiëntieslag te maken en een kostenbesparing door te voeren.

De nevenactiviteit die de NPO heeft gemeld bij het Commissariaat bestaat in feite uit twee afzonderlijke nevenactiviteiten. De eerste activiteit van de NPO en de landelijke publieke omroepen bestaat uit het oprichten van een rechtenentiteit in de vorm van een coöperatie. 

De tweede nevenactiviteit betreft het optreden als agent bij de licentiëring van rechten aan binnenlandse video on demand-diensten van derden en — op termijn — bij de internationale exploitatie van media-aanbod en formats van de leden van de coöperatie.

Als voorwaarde geldt dat de coöperatie jaarlijks – binnen zes maanden na afloop van het boekjaar – aan het Commissariaat een kopie van de jaarrekening verstrekt. In het eerste jaar moet de coöperatie binnen drie maanden na afloop van het eerste halfjaar een halfjaarrekening indienen.

Bron: CvdM/BM

Bericht delen