Commissie-Van Rijn positief over collectief plan van aanpak NPO na rapport
maandag 12 februari 2024

Commissie-Van Rijn positief over collectief plan van aanpak NPO na rapport

De commissie-Van Rijn juicht het toe dat de hele publieke omroep een collectief plan van aanpak krijgt naar aanleiding van het rapport over grensoverschrijdend gedrag. De invulling krijgt later deze maand gestalte.

Het gaat om een plan waarin duidelijk wordt gemaakt hoe de aanbevelingen uit het rapport geïmplementeerd worden. De NPO zegt eind februari meer bekend te maken over de planning. Deze stap kan gekoppeld worden aan de aanbevelingen uit het rapport, zegt een woordvoerder van de commissie. “Dus alleen maar goed dat het gebeurt.”

De uitvoering is nu “in beginsel aan de NPO zelf”. “Maar ik denk dat we dit met belangstelling zullen blijven volgen”, vervolgt de woordvoerder van de commissie, die op een gegeven moment wordt opgeheven. “We hopen dat de publieke omroepen de aanbevelingen van de commissie serieus nemen en ermee aan de slag gaan.”

Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, zei zaterdag tegen de Volkskrant dat er “een onafhankelijke commissie van deskundigen” moet komen die erop toeziet dat de publieke omroepen de aanbevelingen van de commissie-Van Rijn opvolgen. “Als er nu niks meer gebeurt, dan kunnen we over vijf jaar weer zo’n rapport maken. En dan zeggen we allemaal: goh, er is niks veranderd”, vertelde Hamer.

De Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) van Martin van Rijn presenteerde begin deze maand het rapport Niets gezien, niets gehoord en niets gedaan | De zoekgemaakte verantwoordelijkheid. Hieruit kwam onder meer naar voren dat grensoverschrijdend gedrag breed speelt bij de landelijke publieke omroep.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen