Commissariaat voor de Media al jaren in de fout met aanbestedingen
donderdag 16 januari 2020

Commissariaat voor de Media al jaren in de fout met aanbestedingen

Het Commissariaat voor de Media heeft jarenlang op grote schaal de aanbestedingsregels overtreden. De toezichthouder, die uit gemeenschapsgeld wordt betaald, verstrekte de laatste vijf jaar tientallen keren opdrachten boven de 50.000 euro zonder meerdere offertes op te vragen. Dat blijkt uit een onderzoek van NRC.

Het commissariaat mag alleen afwijken van die plicht als het duidelijk verantwoordt waarom de regels niet gevolgd worden. Maar de toezichthouder blijkt die uitleg in veel gevallen niet te kunnen geven. Uit documenten blijkt onder meer dat voormalig Tweede-Kamerlid Marja Wagenaar de afgelopen jaren als een soort huisadviseur heeft gefungeerd. Wagenaars bedrijf, met één werknemer, heeft sinds 2014 voor 4,5 ton aan opdrachten gekregen.

Afgelopen zomer onthulde NRC al dat het Commissariaat voor de Media op dat moment ‘in permanente staat van crisis’ verkeerde. Van de vijftig medewerkers vertrekt jaarlijks gemiddeld 20 procent. Er is dan sprake van onderling wantrouwen, werknemers voelen zich onveilig en gefrustreerd. Na vragen van NRC heeft de toezichthouder nu een intern onderzoek ingesteld.

Bron: NRC/BM

Bericht delen