Column van Jan Slagter: Onmisbaar
maandag 18 mei 2020

Column van Jan Slagter: Onmisbaar

Omroep MAX-directeur Jan Slagter heeft een column geschreven over de rol van de publieke omroep in coronatijden.

Als er iets duidelijk is geworden in deze coronaperiode, dan is dat wel de enorme waarde van de publieke omroep voor de Nederlandse samenleving. Nieuwe programma’s zijn in het leven geroepen en bestaande programma’s aangepast om de bevolking goed op te hoogte te houden van de actualiteit en bovendien gepaste verstrooiing te bieden in nare tijden.

En dat zien we terug in de ongekend hoge kijkcijfers; de kijker zoekt de NPO in deze periode meer dan ooit op. Het NOS Journaal, maar ook Nieuwsuur, Op1, M, Tijd voor MAX en Meldpunt worden intensief gevolgd, omdat men behoefte heeft aan betrouwbare en onafhankelijke informatie.

Daarbij kiest de publieke omroep voor een kritische, journalistieke aanpak. We zijn immers geen staatsomroep die vrij baan geeft aan informatiestromen vanuit Den Haag. Terecht dat geen gehoor is gegeven aan het verzoek van het kabinet om zendtijd ter beschikking te stellen voor een dagelijks coronajournaal.

Maar neem ook een spontaan tot stand gekomen programma als Frontberichten, waarin mensen uit de zorg met hun mobiel indrukwekkende en ontroerende verhalen vertellen vanaf hun werkplek. Thema-uitzendingen onderscheiden feiten en fabels rond het coronavirus. En ons eigen MAX Ouderenjournaal probeert de kijkers een hart onder de riem te steken met positieve berichten.

Goed om te merken hoezeer de kijker de publieke omroep waardeert, juist in tijden als het eropaan komt. We rekenen op uw steun en die van de politiek, ook na corona.

Jan Slagter

Bericht delen