dinsdag 16 januari 2018

COC Prijs voor SpangaS

De Bob Angelo Penning van het COC is dit jaar toegekend aan de makers en cast van de jeugdserie SpangaS. COC-voorzitter Tanja Ineke reikte de penningen zondagmiddag uit tijdens COC’s True Colors in Paradiso in Amsterdam.

De makers en cast van de NCRV-jeugdtelevisieserie SpangaS krijgen de Bob Angelo Penning omdat ze volgens het COC een hele generatie jongeren hebben opgevoed met respect voor lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s). SpangaS bereikt dagelijks honderdduizenden jongeren.

De serie, die zich afspeelt op een middelbare school, besteedt sinds het begin uitgebreid, respectvol en op vanzelfsprekende wijze aandacht aan LHBT’s. In de eerste seizoenen volgde SpangaS de coming-out en relaties van de homoseksuele leerling Flip. De afgelopen jaren speelt de lesbische Charley een belangrijke rol. Onlangs zoende ze voor het eerst met een meisje. Flip en Charley zijn rolmodellen voor een generatie jongeren.

Diverse SpangaS-acteurs – waaronder Jasper Gottlieb en Hassan Slaby – zetten zich ook privé in voor LHBT-acceptatie, bijvoorbeeld door belangeloos mee te werken aan filmpjes van Gay-Straight Alliance.

LHBT-acceptatie is juist onder jongeren van groot belang, benadrukt het COC. Uit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat LHBT-jongeren relatief veel gepest worden en dat suïcidecijfers in deze groep bijna vijf keer hoger liggen dan gemiddeld.

Bron: COC

Bericht delen