dinsdag 16 januari 2018

Cees Vis overleden

Cees Vis, onder andere voormalig Raad van Bestuurslid bij de NPO en directeur van de Ster, is woensdag op 63-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ongeneeslijk ziek.

Vis was van 2003 tot 2011 lid van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep. Daarvoor zat hij in de directie van krantenuitgever PCM, de voorganger van De Persgroep. Van 1998 tot 2000 was Vis algemeen directeur van de STER. Met zijn overlijden verliest de mediawereld een markante en zeer gewaardeerde persoonlijkheid.

Vanuit zijn geboorteplaats Middelharnis blikte de mediatopman in 2009 in de Volkskrant terug op zijn leven en werk. Vis vond toen dat hij ‘onbeduidend’ was geweest. “Ik heb een mooie loopbaan gehad, maar het is niet te verwachten dat over twintig jaar iemand de notulen van de Raad van Bestuur gaat opvragen om te kijken wat voor wijze woorden ik heb uitgesproken. (…) Een mooie kast bestaat over driehonderd jaar nog, de Raad van Bestuur niet meer. Deep down was ik liever een goede timmerman geweest.”

Voor mensen die uit niets iets kunnen maken, had Vis grote bewondering. “De Willem van Kooten en John de Mollen van deze wereld. Bij een chique bedrijf gaan werken en daar grote bonussen opstrijken, dat kan iedereen. Nee, het gaat erom iets te scheppen. Zelf heb ik geen druppel ondernemersbloed in mijn lichaam. Ik heb weinig durf en ben te somber. Van huis uit ben ik accountant: altijd bezig met het inschatten van risico’s.”

Algemeen directeur Jan de Jong van de NOS reageerde aangeslagen op het nieuws: “Cees Vis was geniaal, de enige echte homo universalis die ik ken. Strateeg, visionair, met een uitgesproken mening en dat gecombineerd met een zeldzaam gevoel voor humor. De publieke omroep verliest met Cees een groot pleitbezorger, persoonlijk verlies ik een echte vriend.”

Bron: Broadcast Magazine/de Volkskrant/Telegraaf.nl

Bericht delen