dinsdag 16 januari 2018

Cartoonduo Toos & Henk komt tot leven

Het cartoonduo Toos & Henk becommentarieert al jaren op tragisch-komische en vaak absurde wijze de actualiteit in vrijwel alle regionale dagbladen van Nederland. Hun schepper cartoonist Paul Kusters heeft nu een tv-variant ontwikkeld, die vanaf maandag 27 februari dagelijks direct na iedere nieuwsuitzending te zien is bij L1.

Ook een aantal andere regionale omroepen in Nederland doet mee, waaronder RTV Oost, Omroep Brabant, Omroep Zeeland en de Amsterdamse zender AT5. “De cartoons die op tv verschijnen zijn nadrukkelijk andere cartoons dan de dagelijkse versies in de kranten”, aldus Kusters. “De krantencartoons blijven exclusief afgestemd op het veelal specifieke eigen nieuws van de krant, terwijl Toos & Henk op tv juist meer reageren op herkenbare algemene maatschappelijke actualiteiten.”

Kusters heeft met de cartoon-filmpjes nieuwe artistieke mogelijkheden doordat hij nu nog meer dan in de krant kan werken met het voor humor erg belangrijke fenomeen: timing. “Zo kan ik nog scherper zelf bepalen hoe en wanneer de kijker de grap in de cartoon zelf ‘uitpakt’ als het ware”. Toos & Henk won twee keer een publieksprijs van het Persmuseum in Amsterdam voor beste cartoon van het jaar.

Bron: L1/Maastricht Actueel

 

Bericht delen