dinsdag 16 januari 2018

Cameraman Lajos Kalános overleden

Cameraman Lajos Kalános is na een lang ziekbed dinsdag overleden. Dit maakte de RKK bekend. De in Hongarije geboren journalist maakte vele reportages, met onder anderen Aad van den Heuvel, Willibrord Frequin en Fons de Poel deed hij voor KRO’s Brandpunt verslag van onderdrukking, oorlogen en rampen.

Hij is 81 jaar geworden.

Zijn carrière als cameraman begon toen hij zich als vrijwilliger aanmeldde bij het Cinecenter in Hilversum. Van 1970 tot 1975 werkte hij voor de TROS. Omdat hij iets wilde doen tegen het leed in de wereld, meldde hij zich bij Brandpunt. Ook voor RKK maakte Kalános beelden voor reportages. Zo filmde hij voor Kruispunt in 1991 de herbegrafenis van de Hongaarse kardinaal József Mindszenty in Esztergom en in datzelfde jaar het bezoek van paus Johannes Paulus II aan Hongarije.

Op 30 maart 1980 was hij in San Salvador als enige camerajournalist aanwezig bij de uitvaart van de vermoorde aartsbisschop Óscar Romero. Daarbij werd geschoten op de rouwende menigte. De beelden die Kalános daarvan maakte gingen de hele wereld over.

De uitvaart van Kalános is dinsdag 15 oktober in Laren, waarna hij op het bijbehorende kerkhof zal worden begraven.

Bron: RKK/Broadcast Magazine

Bericht delen