dinsdag 16 januari 2018

Cameraman filmde onbewust Breivik

Een cameraman van de Noorse omroep NRK heeft zonder het zelf te weten Anders Behring Breivik op video vastgelegd tijdens zijn slachtpartij. Marius Arnesen zat in een helikopter die boven het eiland Utøya hing. Volgens Arnesen had hij geen idee van de omvang van de ramp toen hij zijn beelden schoot.

“We cirkelden boven het eiland en maakten er beelden van. Het leek leeg te zijn, dus in eerste instantie dacht ik dat de politie het eiland had ontruimd. Toen zagen we mensen zwemmen en in het water drijven. Op dat moment begonnen we ons langzaam te realiseren wat er plaatsvond.”

Arnesen zoomde met zijn camera in op een deel van het eiland waar mensen het water in vluchtten. “Het is enorm lastig om een camera stil te houden en het beeld goed te krijgen. Dus ik zoomde in en probeerde het drie seconden stil te houden.” Op de beelden was een man in donkere kleding te zien, omringd door lichamen.

De helikopter moest op een zeker moment terug om bij te tanken en Arnesen wist nog steeds niet wat hij precies had gefilmd. Pas de volgende ochtend, toen de beelden frame per frame werden bekeken, werd duidelijk dat Arnesen videobeelden had gemaakt van Breivik. “Ik kreeg een telefoontje en er werd gezegd: ’Ik wil je even laten weten dat je de moordenaar hebt gefilmd’,” aldus Arnesen.

Bron: Nieuwsblad

Bericht delen