dinsdag 16 januari 2018

Cameraman Eddy van der Enden overleden

Op 26 april is Eddy van der Enden, gelauwerd cineast, Ridder in de Orde van Oranje Nassau, overleden aan de gevolgen van kanker. Hij besloot zelf de regie over zijn dood te hebben. Van der Enden heeft gedurende zijn lange carrière 47 speelfilms, meer dan 100 documentaires, meer dan 400 commercials en 7 televisieseries gemaakt. Een carrière die hem in alle uithoeken van de wereld heeft gebracht.

Van der Enden werkte onder andere samen met regisseurs als Bert Haanstra, Fons Rademakers, Harry Kümel, Jan Vrijman en Louis van Gasteren. Deze samenwerking heeft enkele films en documentaires opgeleverd die niet uit de Nederlandse filmgeschiedenis weg te denken zijn. Zo was hij cameraman van de Oscarwinnende documentaire Glas van Bert Haanstra,Jan Vrijman’s Karel Appel (Gouden Beer, Berlin) en speelfilms als Fanfare, Dorp aan de Rivier (Oscarnominatie), Mira en Monsieur Hawarden (Silver Hugo, Chicago voor beste cinematografie).

Zijn veelzijdigheid als cameraman bleek uit het feit dat hij zowel oog had voor commercials, zoals bijvoorbeeld zijn jarenlange samenwerking met Paul Huf en Grolsch (‘vakmanschap is meesterschap’) als documentaire en speelfilmwerk. Eddy van der Enden  werd vooral geroemd vanwege zijn belichting waaraan hij  in het buitenland zijn bijnaam als ‘cinematografische Vermeer’ dankte.

Bron: NBF

Bericht delen