Bruto winst Sanoma|SBS stijgt met 34 procent
woensdag 17 januari 2018

Bruto winst Sanoma|SBS stijgt met 34 procent

Sanoma zag over 2016 in Nederland en België haar operationele bruto winst met 34 procent stijgen naar 86 miljoen euro. De totale omzet daalde met 6,5 procent als gevolg van de verkoop van onder meer Autotrader.

Peter de Mönnink, CEO Sanoma | SBS: “De winstgevendheid in Nederland en België is sterk verbeterd dit jaar. Daar zijn we zeer tevreden mee. De lichte autonome groei in omzet door verdere verbreding van onze sterke merken was boven verwachting.”

Het Nederlandse print en online portfolio presteerde goed in 2016 en de omzet bij TV was stabiel. Als gevolg van het EK voetbal en de Olympische spelen daalde het marktaandeel van SBS licht. De afnemende trend in de algehele kijktijd zette zich voort. Onderzoek van NOBO gaf aan dat Sanoma | SBS van de lokale mediabedrijven de nummer één online is en dat nieuwssite NU.nl op dit moment maandelijks 67 procent van de populatie bereikt. In het vierde kwartaal liet NU.nl een stijging zien van 5 procent in uniek bereik. Met een sterke focus op online video – meer dan een miljard streamstarts in 2016 – en data breidt het mediabedrijf haar sterke merken crossmediaal uit.

De prestaties van Sanoma in het laatste kwartaal verliepen in lijn met de goede verbetering van het resultaat over het gehele afgelopen jaar. Voor het jaar 2016 bleef de autonome omzet stabiel (+0,1%). De ingezette kostenbesparingen verdubbelden de operationele EBIT naar 168 miljoen euro (10,2% EBIT marge). Alle bedrijfsonderdelen droegen bij aan dit sterk verbeterde resultaat. Voor Sanoma was het ook belangrijk om in 2016 de schuldenratio – netto schuld afgezet tegen het brutobedrijfsresultaat – te reduceren. Met de gestegen cash flow naar 154 miljoen euro (2015: 26 miljoen) in combinatie met een grotere winstgevendheid daalde de schuldenratio van 5,1 in 2015 naar 3,2 in 2016. Sanoma geeft aan dat het vooruitzicht voor 2017 een stabiele omzet is met een EBIT marge van rond de 10 procent.

Bron: Sanoma/BM

Bericht delen