dinsdag 16 januari 2018

Boek over figuranten in de film en op tv

Deze week is het boek Wat bezielt de figurant? van Annelou Bangert uitgekomen. Het boek staat vol hilarische en soms schrijnende anekdotes rondom figureren voor film- en tv-producties. Figuranten zijn belangrijk en nodig maar tegelijkertijd ook de verschoppelingen van de mediawereld, al maken ze het er soms zelf naar.

Hoe ervaren figuranten hun werk in de praktijk en waarom doen ze het eigenlijk? Hoe kijken regisseurs, acteurs en casting directors tegen figuranten aan? Bestaat er echt een Zwarte Lijst? Welke figurantenbureaus zijn betrouwbaar? Het boek is bestemd voor iedereen die te maken heeft met figuratie of daar nieuwsgierig naar is.

Zonder figuranten is geen film of tv-serie mogelijk. Toch krijgen figuranten weinig betaald en vormen ze een soort ‘onderklasse’ van de film en tv. Desondanks zijn de meeste figuranten gemotiveerd genoeg om keer op keer, vaak voor dag en dauw, met koffers vol kleren naar de filmset of studio af te reizen of als ‘klapvee’ een uitzending van een programma op te luisteren.

Scenarioschrijver Hugo Heinen, onder meer bekend van de film Nova Zembla en de tv-serie De Stille Kracht verleende zijn medewerking aan het boek en vertelt over zijn ervaringen. Verder zijn er interviews met bijvoorbeeld ‘figurantvriendelijke’ acteur Barry Atsma en theatermaakster Adelheid Roosen.

Wat bezielt de figurant? wordt uitgegeven door Brave New Books

Bron: Brave New Books/Broadcast Magazine

Bericht delen