woensdag 17 januari 2018

BNNVARA zendt documentaire over Jesse Klaver niet uit

Omroep BNNVARA zendt de documentaire Jesse over GroenLinks-politicus Jesse Klaver toch niet uit, meldt het ANP. Er was kritiek op de film, omdat maker Joey Boink voor GroenLinks actief was tijdens de laatste verkiezingscampagne.

Sommige politici noemden de documentaire een reclamespot die met publiek geld is betaald. Vrijdag erkende BNNVARA dat de film ‘journalistiek schemergebied’ is.

In een verklaring zegt BNNVARA scherpe journalistieke voorwaarden te hebben gesteld, onder meer door door de documentaire zelf te monteren. ‘BNNVARA en de NPO kunnen desondanks niet uitsluiten dat er twijfel kan ontstaan rond de journalistieke onafhankelijkheid van de film. Wij menen dat er over onze journalistieke onafhankelijkheid geen enkele twijfel mag bestaan en daarom is besloten de film niet uit te zenden.’

Documentairemaker Boink was tot 1 mei in dienst bij GroenLinks als ‘beeldvoerder’ van Klaver. Met een camera volgde hij de lijsttrekker tijdens de campagne, waarin de partij groeide van 4 naar 14 zetels.

De documentaire zou 4 september op tv komen.

Bron: ANP/VARA/BM

Beluister hier:
Gerard Timmer licht het besluit toe op NPO Radio 1

jessefilm

Bericht delen