BNNVARA-ploeg brengt levensgevaarlijke migratieroute Darién Gap in beeld
woensdag 19 april 2023

BNNVARA-ploeg brengt levensgevaarlijke migratieroute Darién Gap in beeld

Dagelijks staan honderden mensen uit meer dan vijftig verschillende landen aan het beginpunt van de Darién Gap, een levensgevaarlijke, 120 kilometer lange route door de jungle van Colombia en Panama die vluchtelingen nemen op weg naar de Verenigde Staten.

Een deel van hen overleeft de tocht niet. Vanwege de enorme toename van het aantal vluchtelingen is er veel media-aandacht voor deze migratieroute, maar nooit eerder heeft een cameraploeg het aangedurfd de volledige route, inclusief de gevreesde ‘berg des doods’, mee te lopen. Tot nu.

In november 2022 hebben presentator en programmamaker Sahil Amar Aïssa, regisseur Diederick Groenewoud en cameraman Vince van der Pol als eerste cameraploeg ter wereld de hele Darién Gap gelopen om de verhalen van de vluchtelingen in beeld te brengen. Enkele maanden later, in februari dit jaar, liepen journalisten van CNN dezelfde route. Fight or Flight Special: Darién Gap is dinsdag 2 mei om 22.15 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

De Darién Gap is een van de gevaarlijkste migratieroutes ter wereld. Het gebied is moeilijk begaanbaar, er leven tal van dodelijke dieren en planten en het grootste Colombiaanse kartel maakt er de dienst uit. Zij gebruiken de routes voor drugs, wapen- en mensensmokkel. In vijf tot tien dagen lopen mensen de tocht door de verstikkende hitte, wilde rivieren, moerassen en modder.

In Fight or Flight Special: Darién Gap worden de tocht en de verhalen van de vluchtelingen in beeld gebracht. Mensen met stuk voor stuk een persoonlijk verhaal en een reden om te vluchten. Een reden die belangrijk genoeg is om hun eigen leven op het spel te zetten. Het doel? De Verenigde Staten bereiken. Daar willen ze een nieuwe toekomst voor zichzelf en hun kinderen opbouwen. Maar zelfs voor de mensen die de Darién Gap overleven is het maar zeer de vraag of dit gedroomde leven in de Verenigde Staten ooit werkelijkheid zal worden.

Sahil Amar Aïssa: “Fysiek was dit het moeilijkste dat ik ooit heb gedaan. De wanhoop waar je getuige van bent is zielsverscheurend. Het wordt slechts overtroffen door de ongelofelijke kracht van de individuen en families die we hebben gevolgd. Voormalig advocaten, politieagenten, muzikanten trotseren een week lang de meest verschrikkelijke en lichamelijk slopende omstandigheden in de hoop een betere toekomst in de Verenigde Staten te realiseren. Het feit dat wij Nederlanders met een simpele vlucht diezelfde bestemming kunnen bereiken blijft onbegrijpelijk.”

Diederick Groenewoud: “Tijdens deze verschrikkelijke tocht werd voor mij nogmaals benadrukt dat elk individu een legitieme reden heeft om te vluchten. Je leven zet je niet zomaar op het spel. Ik vind het onbegrijpelijk dat we deze mensen wegzetten als ‘gelukszoekers’, iets dat we in essentie allemaal zijn. Alleen krijgen sommigen het in hun schoot geworpen terwijl de ander ervoor op de vlucht moet. Ik hoop met deze aflevering dat men meer begrip krijgt voor mensen waarbij dat geluk niet voor het oprapen ligt.”

Bron: BNNVARA/BM

Bericht delen