dinsdag 16 januari 2018

Bijna vijf miljoen aansluitingen digitale televisie

De groei van het aantal digitale televisie aansluitingen kwam in het tweede kwartaal van 2010 uit op zo’n 3,4 procent. Inmiddels is de verkoop van 3D toestellen op gang gekomen en neemt het verschijnsel connected television snel een grote vlucht. Dat staat in de dertiende editie van de kwartaalmonitor Digitale televisie van het Ketenoverleg Digitale Televisie.

Door een licht dalende groeitendens werd in het tweede kwartaal het aantal van vijf miljoen aansluitingen op digitale televisie net niet bereikt. Aan het eind van het tweede kwartaal was in relatie tot het aantal huishoudens, 68 procent aangesloten via één van de aanbieders van digitale televisie via de kabel, satelliet, ether en internet. Gemeten naar het totaal aantal videoklanten lag de penetratie op 62 procent.

De verwachting van GfK voor 2010 steeg ten opzichte van het vorige kwartaal licht naar 1,98 miljoen nieuwe toestellen. De in 2009 ingezette introductie van schermen met LED techniek zet in 2010 versneld door. In 2011 zal al meer dan de helft van de verkochte LCD-toestellen de LED techniek hebben. De LED toestellen en 3D verkopen zorgden samen voor een groter aandeel van toestellen groter dan 40 inch.

Naast LED en 3D is ook het verschijnsel van de connected television steeds herkenbaarder in de verkopen. Eind 2010 verwacht GfK dat al 22 procent van de verkochte televisies connected zal zijn, oftewel zo’n 590.000 huishoudens. De prijs van een connectedTV was in het eerste half jaar gemiddeld zo’n 1070 euro en dat zal in de rest van het jaar volgens GfK dalen naar zo’n 1.000 euro.

De Monitor Digitale Televisie wordt ieder kwartaal uitgebracht door het Ketenoverleg Digitale TV, een samenwerkingsverband van producenten, omroepen (publiek en commercieel), AV Facilitaire industrie en distributiepartijen en is ontstaan naar aanleiding van een initiatief van iMMovator Cross Media Network. De Monitor Digitale Televisie is opgezet in samenwerking met GfK Retail & Technology uit Amstelveen. De inhoudelijke redactie wordt gevoerd door iMMovator Cross Media Network. Via deze monitor publiceert het ketenoverleg periodiek belangrijke ontwikkelingen rond de acceptatie van digitale televisie in Nederland.

Bron: iMMovator

Bericht delen