dinsdag 16 januari 2018

Bertram van Munster goed voor negen Emmy's

John de Mol vierde de Emmy Award die hij kreeg voor The Voice als de kroon op zijn werk. Maar er valt volgens de Nederlandse producent Bertram van Munster, die de belangrijkste televisieprijs al negen keer (!) in ontvangst nam, wel wat op af te dingen.

“De organisatie was het zo zat dat ik steeds won, dat ze de spelregels veranderde. Daarom kreeg John de Emmy.”

Eén ding wil de in 1969 naar Amerika geëmigreerde Bertram van Munster voorop stellen: hij heeft tomeloos respect voor John de Mol. En hij misgunt hem de immense vreugde die hem overviel toen hij ook eindelijk eens een Emmy in ontvangst mocht nemen ook allerminst. Maar de feiten zijn nu eenmaal zoals ze zijn: dat Van Munster vorig jaar niet voor de tiende keer het podium op mocht heeft alles te maken met een –speciaal voor hem- veranderde stemprocedure. “Het is allemaal politiek. Natuurlijk heb ik na negen keer winst geen klagen, maar toch, jammer vind ik het wel. Ik heb ook een ego, weet je.”

Van Munster heeft ogenschijnlijk inderdaad weinig te mopperen. Alle Emmy’s, die haast achteloos in zijn huis in Los Angeles zijn neergezet, vormen slechts een deel van de prijzenregen die de laatste decennia op hem is neergedaald. Hij verwierf bijvoorbeeld een plekje in de Hall of Fame en is in Amerika zo beroemd dat koffieketen Starbucks hem een eigen koffiebeker gaf. En aanstaande zaterdag kan hij alweer in de prijzen vallen, Amerikaanse vakgenoten nomineren hem namelijk als ‘s lands beste regisseur.

De meeste faam en eer dankt de geboren Amsterdammer aan The Amazing Race, een door hem geproduceerd en geregisseerd programma dat in Amerika toe is aan seizoen 24, en dat daar wekelijks 11 miljoen kijkers boeit. Ook in de rest van de wereld is de show ongekend populair, het format is in zeker 120 landen te zien. Van Munster zelf is minstens even reislustig, alleen al de afgelopen vijftien jaar is hij volgens eigen berekening minstens 62 keer de wereld rond gereisd.

Quote zocht de gek genoeg in Nederland totaal onbekende producent op, en sprak uitgebreid over zijn rijke leven. Over hoe hij naam maakte als natuurfilmer (“ik ben achterna gezeten door leeuwen, olifanten, noem maar op”), zijn rol in de televisiegeschiedenis (“ik ben een van de mannen die echt iets substantieels hebben bijgedragen”), zijn vriendschap met Ronald Reagan, de keer dat hij in de Colombiaanse jungle onder vuur werd genomen door met AK-47’s bewapende drugslords en zijn haat-liefde verhouding met Ferrari’s. “Je weet nooit wanneer het rode lampje gaat branden, that’s the most exciting part.”

Voor wie nieuwsgierig is naar het hele jongensboek van Bertram van Munster: vanaf vandaag is zijn verhaal in het februarinummer van Quote overal te koop.

Bron: Quote/Paul van Riessen

Bericht delen