Bekende Nederlanders in jubileumweek 2 voor 12
dinsdag 17 augustus 2021

Bekende Nederlanders in jubileumweek 2 voor 12

‘Dat zoeken we op!’ Een halve eeuw geleden bedacht de VARA-programmamaker Ellen Blazer de kennisquiz 2 voor 12. Nu, vijftig jaar later, is de quiz nog altijd populair.

In het najaar van 1971 was 2 voor 12 voor het eerst op tv, met Joop Koopman als presentator. Het programma was tien jaar te zien en verdween toen tien jaar van de buis. Dertig jaar geleden werd de quiz nieuw leven ingeblazen, toen Astrid Joosten aantrad als presentator.

Vijftig jaar 2 voor 12, en al dertig jaar met Astrid: dat wordt uiteraard gevierd! Een week lang, met bekende Nederlanders die de quiz spelen. Met elke dag vragen over één decennium, vanaf 1970. De speciale jubileumweek van 2 voor 12 is te zien van maandag 30 augustus tot en met vrijdag 3 september om 19.55 uur bij BNNVARA op NPO 2 (op vrijdag 3 september om 20.30 uur).

Astrid Joosten: “De formule van 2 voor 12 staat na vijftig jaar nog steeds als een huis. De quiz is een instituut geworden op de Nederlandse televisie. Kijkers herkennen het en vinden het leuk om thuis mee te spelen. Het is een sport geworden om het twaalfletterwoord eerder te raden dan onze teams. En: we hebben altijd die mooie filmpjes van de HKU, waarmee we al jaren samenwerken. Die worden prachtig ingesproken, eerder door Joop van Zijl, en nu door Job Cohen.”

Deelnemende bekende Nederlanders
Maandag 30 augustus, met vragen over de jaren ’70: cabaretiers Freek de Jonge en Patrick Nederkoorn, tegen actrice Carine Crutzen en haar zoon Vincent de Vries.
Dinsdag 31 augustus, met vragen over de jaren ’80: politici Jeroen Dijsselbloem en Diederik Samsom, tegen politici Alexander Pechtold en Sybrand van Haersma Buma.
Woensdag 1 september, met vragen over de jaren ’90: politici Klaas Dijkhoff en Peter Valstar, tegen NOS Journaal-presentator Astrid Kersseboom en Omroep Zeeland-eindredacteur Véronique Roeg.
Donderdag 2 september, met vragen over de jaren ’00: NOS Journaal-presentator Simone Weimans en weerman Peter Kuipers Munneke, tegen presentatoren Frank Evenblij en Erik Dijkstra.
Vrijdag 3 september, met vragen over de jaren ’10: presentator Joris Linssen en kunstenaar Fedor van Rossem, tegen presentator Jörgen Raymann en zijn dochter Melody Raymann.

Bron: BNNVARA/BM
Foto: Annemieke van der Togt/BNNVARA

Bericht delen