dinsdag 16 januari 2018

Beeld en Geluid in Nacht van de Geschiedenis

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid werkt op 5 oktober mee aan de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum. In samenwerking met Andere Tijden organiseert Beeld en Geluid ‘Kroontje op-kroonje af’, een variant op de ‘Petje op – petje af quiz’ waarbij het publiek vragen beantwoordt over het koningshuis.

De quiz wordt geleid door Godfried van Run, coördinator geschiedenis NTR/VPRO.

Andere Tijden-presentator Hans Goedkoop interviewt ’s avonds een aantal gasten over hun band met Oranje. Regisseur Rudolf Spoor, bekend van ‘de traan van Maxima’, vertelt een aantal fascinerende anekdotes als regisseur van grote koninklijke gebeurtenissen in Nederland. Frits Huyse, amateurfilmer tijdens de kroning in 1980, haalt herinneringen op aan zijn opnames van de krakersrellen ten tijde van de inhuldiging op de Dam.

Media-expert Thomàsz Lin van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid vertelt over het project Mijn Band met Oranje, een landelijke inzamelingscampagne van koninklijk amateurvideomateriaal. Onder de titel Mijn Band Met Oranje verzamelt Beeld en Geluid film- en videomateriaal over het koningshuis vanaf de jaren ’80. Met de verzamelde beelden en herinneringen wordt een film samengesteld die zal worden uitgezonden rond Koningsdag 2014.

In de late uurtjes tijdens deze Nacht van de Geschiedenis mixt vj Lars Berg met dj Kenny Large en saxofonist Costar bijzondere amateurvideobeelden over het Koninklijk Huis met koninklijk materiaal uit de archieven van Beeld en Geluid.

Bron: Beeld en Geluid

Bericht delen