dinsdag 16 januari 2018

Beeld en Geluid zoekt koninklijk videomateriaal

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid start dinsdag met de inzamelingscampagne Mijn Band Met Oranje. Tot eind 2013 gaat het instituut, in samenwerking met de NOS en De Telegraaf, op zoek naar amateurvideomateriaal over het koningshuis vanaf 1980 tot heden.

Aanleiding voor het project is de viering van 200 jaar Koninkrijk. De NOS stelt een film samen van het geselecteerde materiaal en zal deze rond de eerste Koningsdag in 2014 uitzenden. Een uitgebreidere versie van de film komt op dvd, die De Telegraaf in dezelfde periode met de krant verspreidt. Beide films en het amateurfilmmateriaal worden opgenomen in de nationale collectie van Beeld en Geluid.

Vanaf de jaren tachtig vond een grote democratisering van het amateurfilmen plaats door de komst van betaalbare videoapparatuur. Dit resulteerde in zeer veel en divers materiaal. Desondanks is er een grote lacune in de collectie van juist deze periode. Bovendien dreigen de videodragers, veelal tape, en het daarop opgeslagen materiaal steeds verder in verval te raken. Daardoor wordt de noodzaak om dit culturele erfgoed zo snel mogelijk te verzamelen en veilig te stellen voor komende generaties steeds dringender.

Via de landelijke campagne Mijn Band Met Oranje roept Beeld en Geluid iedere filmer op zijn of haar video’s beschikbaar te stellen voor de film en het archief. Via de campagnesite kunnen filmers hun materiaal aanmelden.

Bron: Beeld en Geluid

Bericht delen