Beeld en Geluid wint FIAT/IFTA Excellence in Media Management award
woensdag 28 oktober 2020

Beeld en Geluid wint FIAT/IFTA Excellence in Media Management award

Tijdens de internationale FIAT/IFTA-IASA conferentie, over het behoud en de exploitatie van omroeparchieven wereldwijd, ontving Beeld en Geluid de award voor Excellence in Media Management.

Het instituut ontving de award voor de archivering van audiovisueel materiaal van de Tweede Kamer in het Digitaal Audiovisueel Archief van Nederland (DAAN). Annemieke de Jong, tot voor kort digital preservation officer bij Beeld en Geluid, ontving de Lifetime Achievement Award voor haar werk en inzet voor het behoud van audiovisueel erfgoed. De conferentie vond online plaats en werd gehost in Dublin door RTE, de Ierse publieke omroep.

Award-winnende debatten Tweede Kamer
Het project waarbij audiovisueel materiaal van de Tweede Kamer door Beeld en Geluid wordt gearchiveerd in DAAN is een samenwerking tussen de Tweede Kamer, het Nationaal Archief en Beeld en Geluid. De Tweede Kamer is wettelijk verplicht opnames van debatten na twintig jaar over te dragen aan het Nationaal Archief.

Om te voorkomen dat het Nationaal Archief op termijn materiaal van twintig jaar oude dragers ontvangt en moet opslaan, is met dit project pro-actief gekozen voor een meer duurzame oplossing door opslag in het archief van Beeld en Geluid. Annelies Cordes (Projectleider) en Arnoud Goos (Product Manager) namen de award in ontvangst voor hun bijdrage aan dit project.

Lifetime Achievement Award
Annemieke de Jong, Digital Preservation Officer bij Beeld en Geluid, ontving de Lifetime Achievement Award voor haar werk en inzet voor het behoud van audiovisueel erfgoed. Gedurende haar carrière heeft zij een blijvende stempel gedrukt op archivering door de transformatie van analoge naar digitale archivering te onderzoeken. De laatste 38 jaar deed zij dit in dienst van Beeld en Geluid en zijn rechtsvoorgangers.

Bron: Beeld en Geluid/BM

Bericht delen