dinsdag 16 januari 2018

Beeld en Geluid hofleverancier video’s Wikipedia

Voortbouwend op het succes van eerdere uploads van video naar de mediadatabase van Wikipedia (Wikimedia Commons), heeft het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid meer dan 1.500 video’s geüpload.

Hiermee verstevigt het instituut zijn positie als grootste leverancier van video op Wikimedia Commons: met deze nieuwe donatie is Beeld en Geluid verantwoordelijk voor 8 procent van het totale aanbod aan video op dit internationale platform.

De geüploade items komen uit de Polygoon-collectie, bioscoopjournaals uit de jaren ‘20 tot de jaren ‘80 van de vorige eeuw. De collectie is zeer breed en omvat typisch Nederlandse onderwerpen zoals de bouw van de stormvloedkering in de Hollandse IJssel en de uittocht van de haringvloot, maar ook registraties van sportevenementen en komisch klein nieuws. De video’s zijn vrijgegeven onder een Creative Commons licentie, waarmee Beeld en Geluid hergebruik en bewerking door derden mogelijk maakt.

De upload is gedaan via Open Beelden, een platform waarop Beeld en Geluid diverse vrij toegankelijke audiovisuele collecties beschikbaar stelt. Voor het uploaden is gebruik gemaakt van de GLAMwiki Toolset die recent gelanceerd is en waarmee Beeld en Geluid al eerder 500 video’s van vogels heeft geüpload. Beeld en Geluid committeert zich aan het structureel uitbreiden van het aanbod in de toekomst.

Bron: Beeld en Geluid/Broadcast Magazine

Bericht delen