dinsdag 16 januari 2018

Bedenker van rad uit Rad van Fortuin overleden

Ed Flesh, de bedenker van het rad uit het wereldwijd bekende tv-spelletje Het Rad van Fortuin is op 79-jarige leeftijd in Californië aan een hartstilstand overleden.

Flesh bedacht in de jaren 60 en 70 fel gekleurde decorstukken en belangrijke opvallende details, zoals lichtbollen, voor tv-shows. Hij werkte mee aan programma’s als The $25.000 Pyramid, Name That Tune en Jeopardy!. Nederland kende Jeopardy! in de jaren 90 onder de naam Waagstuk! destijds uitgezonden door SBS 6 en gepresenteerd door Albert Verlinde.

Flesh ontwierp ook decors voor shows als The Montel Williams Show en drie speciale episodes van The Oprah Winfrey Show. Het bekendst werd het rad dat hij bedacht voor Wheel of Fortune, bij ons bekend als Het Rad van Fortuin. Oorspronkelijk stond het rad voor de show verticaal en was een stuk kleiner. Dat was voor de televisiekijker echter niet goed te zien, waarna Flesh een groter en horizontaal rad ontwierp.

Het Rad van Fortuin kreeg wereldwijde bekendheid en werd ook in Nederland uitgezonden. Hans van der Togt was jarenlang de spelleider van programma. In 1998 verdween hij van de buis. RTL bracht in 2009 het spelprogramma terug met Carlo Boszhard, maar dit was slechts van korte duur.

Bron: Parool/Broadcast Magazine

Bericht delen